De NAVO moet ontmanteld worden en plaats maken voor een collectieve veiligheidsunie waar ook Rusland deel van uitmaakt. Dat zegt de Duitse oppositieleider Sahra Wagenknecht in reactie op het dreigement van Donald Trump om de Amerikaanse steun aan de NAVO in te trekken. Volgens Wagenknecht onthullen de uitspraken van de aanstaande president van de Verenigde Staten de fouten en mislukkingen van het beleid van de Duitse regering.

sahra-wagenknecht3Trump noemde de NAVO in een interview met het Duitse Bild een ‘overbodige organisatie’, omdat het trans-Atlantische verbond volgens hem niet meer van deze tijd is. Hij sprak zijn ergernis uit over het feit dat veel Europese landen onvoldoende bijdragen aan deze organisatie en wil dat daar verandering in komt.

NAVO ontmantelen

Als het aan Wagenknecht ligt is dit het uitgelezen moment voor Europa om de banden met Rusland aan te halen en de NAVO te ontmantelen. In plaats daarvan moet er een nieuwe veiligheidsunie komen, waar ook Rusland onderdeel van uitmaakt. Daarmee zit de Duitse oppositieleider op de lijn van Trump, die ook de banden met Rusland wil aanhalen en de economische sancties tegen het land wil opheffen.

De NAVO werd na de Tweede Wereldoorlog opgericht uit angst voor een uitbreiding van de Russische invloedssfeer richting Europa. Maar anno 2017 lijkt deze ‘veiligheidsorganisatie’ juist de veiligheid op het Euraziatische continent in gevaar te brengen. De deelname van de NAVO aan verschillende oorlogsmissies in het Midden-Oosten heeft bijgedragen aan het vluchtelingenprobleem, terwijl de bouw van het raketschild en de opbouw van militair materieel in Oost-Europa de spanningen met Rusland alleen maar verder aanwakkert.

Het is niet voor het eerst dat Wagenknecht zich uitspreekt tegen de NAVO, want afgelopen zomer hield ze ook al een vlammend betoog om te stoppen met de waanzin van troepenopbouw aan de grens met Rusland.

Lees ook: