De meerderheid van de Duitse bevolking staat niet achter het Europese sanctiebeleid tegen Rusland. Uit een opiniepeiling van het tijdschrift Internationale Politik blijkt dat iets meer dan 70% van de Duitsers van mening is dat de sancties versoepeld of zelfs opgeheven moeten worden. Van alle respondenten gaf 36% aan dat de sancties beperkt moesten worden, terwijl 35% liet weten dat het beter was als de handelsbeperkingen tegen Rusland volledig opgeheven worden. Het onderzoek werd op 11 en 12 april gehouden onder meer dan duizend mensen.

De relatie tussen Europa en Rusland verslechterde door de crisis in Oekraïne. Rusland wordt ervan beschuldigd zich gemengd te hebben in de binnenlandse politiek van het land. De verhoudingen kwamen verder onder druk te staan door het neerstorten van vlucht MH17 in het oosten van Oekraïne en doordat de bevolking van de Krim zich via een referendum aansloot bij Rusland. Er volgden Europese en Amerikaanse sancties tegen het Rusland, dat de Russen beantwoordden met een importverbod voor levensmiddelen uit Europa.

Tip: Onlangs publiceerde de Poolse Bertelsmann Stiftung een compleet rapport over de publieke opinie in Duitsland ten aanzien van Rusland. Klik hier om het rapport te downloaden.

merkel-putin

Meerderheid Duitsers spreekt zich uit tegen sancties op Rusland