Poetin: “Westen verantwoordelijk voor instabiliteit Midden-Oosten en terrorisme”

De Verenigde Staten en haar bondgenoten gebruiken de situatie in Syrië om politiek te bedrijven, in plaats van een oplossing te zoeken. Dat zei de Russische president Poetin tegenover de Franse televisie in reactie op beschuldigingen van onder Francois Hollande, Boris Johnson en de Obama regering.

“Ik ben er diep van overtuigd dat een deel van de verantwoordelijkheid van wat er in de regio in het algemeen en in Syrië in het bijzonder gebeurt bij de Verenigde Staten en haar bondgenoten ligt, waaronder ook de grote Europese landen. Weet je nog hoe iedereen de Arabische Lente ondersteunde? Waar is dat optimisme gebleven? Hoe is het allemaal geëindigd? Weet je nog hoe Libië en Irak eruit zagen, voordat deze landen en hun organisaties vernietigd werden door de legers van onze Westerse bondgenoten?”

poetin-spief2016Terrorisme

Poetin merkte op dat de volatiliteit in de regio en de grootschalige terreuraanslagen in het Westen geïnspireerd of uitgevoerd zijn door jihadistische groepen zoals Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS). De groeperingen konden volgens de Russische leider floreren door de chaos in het Midden-Oosten.

De dreiging van terreur is ook de reden waarom Rusland zich gemengd heeft in Syrië en het opneemt voor de regering van Assad. Daarover zei hij het volgende:

“Voor de Arabische Lente waren de landen in het Midden-Oosten geen voorbeelden van democratieën in de betekenis zoals we die nu kennen. Maar deze landen waren in geen geval bron van terreurdreiging. Ze vormde geen bedreiging voor Parijs, voor de Cote d’Azur, voor België, voor Rusland. Maar nu zijn deze landen de bron van terrorisme geworden. Ons doel is om te voorkomen dat datzelfde gaat gebeuren in Syrië.”

Hulpkonvooi

Poetin liet weten dat Rusland bereid is militairen naar Syrië te sturen om de hulpkonvooien naar Aleppo te beschermen, maar dat hij dat alleen in samenwerking met de Verenigde Staten wil doen.

“We hebben dit voorgesteld, maar de Amerikanen hebben het geweigerd. Ze willen hun eigen troepen daar niet stationeren, maar tegelijkertijd willen ze ook niet dat de oppositie zich terugtrekt – wat in feite de terroristen zijn. Wat kunnen we nog doen in deze situatie?”

Op 20 september werd een hulpkonvooi van de Verenigde Naties op weg naar Aleppo aangevallen. Verschillende Westerse regeringen wezen met de beschuldigende vinger naar Rusland, maar volgens Poetin was deze aanslag het werk van terreurgroepen.

“De Amerikanen weten dit ook wel, maar ze geven er de voorkeur aan een andere positie in te nemen, namelijk om Rusland vals te beschuldigen. Dat helpt niet echt mee.”

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders