Kazachstan wil bemiddelen in conflict Oekraïne

Kazachstan lijkt het nieuwe decor te worden voor vredesonderhandelingen tussen Rusland en Europa ten aanzien van de crisis in Oekraïne. De Oekraïense president Petro Poroshenko maakte onlangs bekend dat er op 15 januari in Astana, de hoofdstad van Kazachstan, een nieuwe ontmoeting zal plaatsvinden tussen de regeringsleiders van Rusland, Oekraïne, Duitsland en Frankrijk. De president van Kazachstan bracht eerder al een bezoek aan Oekraïne om zich aan te bieden als bemiddelaar in het conflict.

“Ik doe een beroep op Oekraïne en Rusland om hard na te denken over een compromis en uit dit conflict te komen, zodat de integriteit van de Oekraïense grenzen behouden blijft. De huidige situatie is nonsens en zou niet moeten plaatsvinden”, zo verklaarde Nazarbayev op 22 december na afloop van een gesprek met Poroshenko. De Kazakse president ziet zichzelf als geschikte bemiddelaar, omdat ze voldoende afstand heeft tot alle partijen die in het Oekraïne conflict betrokken zijn. De Duitse bondskanselier Merkel heeft Kazachstan erkend als bemiddelde partij in een conflict dat aanleiding gaf voor wederzijdse sancties en spanningen tussen Europa en Rusland.

Vredesonderhandelingen in Astana

Volgens experts is de komst van een nieuwe bemiddelaar een stap in de goede richting. Eerder werden al vredesonderhandelingen gevoerd in de Wit-Russische hoofdstad Minsk, waaruit het Minsk protocol naar voren kwam. Duitsland en Frankrijk hebben echter een moeizame relatie met de president van Wit-Rusland, waardoor ze niet naar Wit-Rusland willen komen. De relatie met Kazachstan is veel beter, waardoor een bemiddeling in Astana mogelijk meer resultaat kan opleveren.

Het Oekraïense SE Times vraagt zich af of Kazachstan werkelijk een neutrale positie heeft inzake Oekraïne. Het land is samen met Wit-Rusland en Rusland onderdeel geworden van de nieuwe Euraziatische Economische Unie (EEU), een handelsunie die ook wel gezien wordt als een Russisch integratieproject in het post-Sovjet tijdperk. De president van Kazachstan verzekert de rest van de wereld dat dit geen probleem is. Nazarbayev zei daar het volgende over: “Als de voorwaarden van de overeenkomst niet worden nageleefd heeft Kazachstan het recht zich terug te trekken van de EEU. Ik heb het eerder gezegd en ik zal het nog eens herhalen: Kazachstan wil geen onderdeel zijn van een organisatie die onze onafhankelijkheid bedreigt. Onze onafhankelijkheid is de hoogste waarde waar onze voorouders voor gevochten hebben.”

Europa keert zich tegen sancties

De Franse president Hollande sprak onlangs nog met Poetin over de sancties, die in maart aflopen. Tijdens dit gesprek maakte zijn voorkeur kenbaar om de sancties tegen Rusland op te heffen, indien er ‘vooruitgang’ geboekt wordt in de onderhandelingen. Ook Oostenrijk, Tsjechië, Italië, Hongarije, Slowakije en Duitsland hebben reeds aangegeven dat ze opnieuw willen praten met Rusland. Wie de nieuwsberichten van de afgelopen dagen in de gaten heeft gehouden zal gemerkt hebben dat Europa begint de draaien ten aanzien van de sancties tegen Rusland. Europese politici beginnen langzaam maar zeker in te zien dat het verstandiger is met Rusland te praten dan om nieuwe sancties op te leggen. Dat zou een moedige stap zijn voor een Europa dat doorgaans het mandaat uit Washington opvolgt!

Lees ook:

poroshenko-nazarbayev

De Kazakse president Nazarbayev (links) en zijn Oekraiense collega Poroshenko (rechts) schudden handen tijdens bijeenkomst in Kiev op 22 december (Foto van AFP)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo