De sancties tegen Rusland beginnen meer weerstand op te roepen in Europa, zo blijkt uit de meest recente berichtgeving. Grote exporterende bedrijven verliezen klanten in Rusland en ook de politiek begint zich te realiseren dat de sancties als een boemerang werken. Dat laten we zien aan de hand van een aantal nieuwsfeiten van de afgelopen weken uit diverse media:

  • De Deense minister van Buitenlandse Zaken, Martin Lidegaard, sprak onlangs tegenover Bloomberg de waarschuwing uit dat de sancties tegen Rusland teveel kunnen destabiliseren.
  • De Franse premier Francois Hollande suggereerde in december dat nieuwe sancties tegen Rusland misschien niet nodig zijn en dat Europa weer toe kan werken naar ‘de-escalatie’. Zodra de vredesonderhandelingen over Oekraïne op gang zijn kunnen de sancties weer opgeheven worden. Poetin vertelde Hollande dat hij wil voorkomen dat Oekraïne lid wordt van de NATO, omdat er dan legers tegen de Russische grens gestationeerd kunnen worden.
  • De Italiaanse politicus en professor economie Romano Prodi benadrukte dat een zwakke Russische economie ook voor Italië extreem onrustig is. Een lagere olieprijs heeft positieve kanten voor de Italiaanse consumenten, maar dat is volgens hem alleen een korte termijn effect. Op lange termijn is een crisis in olieproducerende landen zoals Rusland echter zeer ongunstig, zo betoogt Prodi. “De lagere olie- en gasprijzen gecombineerd met de sancties zullen het Russische GDP met 5% per jaar verlagen. Als gevolg daarvan zal onze export naar Rusland met 50% dalen.”
  • De Oostenrijkse president Heinz Fischer verwacht ook weinig goeds van nieuwe sancties tegen Rusland. In een interview met persbureau APA zei hij dat dat een domme en schadelijke stap zouden zijn. “De economische crisis in Rusland kan meer problemen opleveren dan het oplost”, zo oordeelde Fischer.
  • De Duitse politicus Sigmar Gabriel, tevens Minister van Economische Zaken, zei onlangs dat het ineenstorten van de Russische economie niet in het belang van Rusland en ook niet in het belang van Europa is. In een gesprek met de Duitse krant Bild am Sonndag zei hij dat destabilisering van Rusland mogelijk zelfs een gevaar kan vormen voor Europa. Hij zei het volgende: “Het doel van de sancties is nooit geweest om Rusland in een economische en politieke chaos te brengen. Wie dat wel nastreeft provoceert een meer gevaarlijke situatie voor iedereen in Europa”. In plaats van de Russische economie op haar knieën te brengen zijn de sancties gericht op het vinden van een oplossing voor het conflict in Oekraïne, zo benadrukte Gabriel.

Bedrijven verliezen klanten

De Duitse Kamer van Koophandel deed een rondvraag bij 200 bedrijven en kwam tot de conclusie dat 36% opdrachten mis loopt als gevolg van de Westerse sancties tegen Rusland. Een meerderheid van 58% gaf aan direct of indirect te zijn getroffen door de sancties tegen Rusland. Onlangs nog werd een deal tussen het Duitse chemiebedrijf BASF en het Russische Gazprom afgeblazen als gevolg van de Europese sancties, terwijl bedrijven als Opel en Volkswagen door de zwakke roebel te maken hebben met dalende autoverkopen in Rusland.

Sinds 1992 hebben meer dan zesduizend Duitse bedrijven een handelsrelatie opgebouwd in Rusland. Dat zijn vooral bedrijven in de automobielindustrie, de machinebouw en de farmacie. Door de sancties, die in maart vorig jaar werden ingevoerd, zien deze bedrijven hun export naar Rusland dalen. De waardedaling van de roebel heeft deze trend versterkt. Niet alleen Duitsland merkt de gevolgen van de economische crisis waar Rusland in terecht is gekomen, maar ook Nederland. Omgerekend naar handelsvolume is ons land namelijk de belangrijkste handelspartner van Rusland, gevolg door China en Duitsland.

De strijd om Oekraïne

De Verenigde Staten, Europa en andere Westerse landen hebben Rusland beschuldigd van inmenging in Oekraïense zaken, nadat Viktor Yanukovych in februari het veld moest ruimen. Daarop volgden verschillende sancties, die Rusland zodanig onder druk zouden zetten dat het gebied in de Krim weer teruggegeven zou worden aan Oekraïne. Nu blijkt dat Rusland de Krim niet zomaar opgeeft moet het Westen de sancties heroverwegen, zo stelt de Duitse politicus Sigmar Gabriel. “Het is niet in ons belang dat deze situatie uit de hand loopt. We moeten dit in gedachten houden in ons sanctioneringsbeleid.”

russia

De sancties tegen Rusland schieten hun doel voorbij