Balans ECB naar record: €3.109 miljard

De balans van de Europese Centrale Bank is door het stimuleringsprogramma toegenomen tot ruim €3.100 miljard, het hoogste niveau ooit. Sinds maart 2015 koopt de centrale bank maandelijks voor miljarden aan leningen op. Het eerste jaar gebeurde dat met een tempo van €60 miljard per maand, maar sinds maart 2016 is dat bedrag verder opgeschroefd naar €80 miljard.

Naast staatsobligaties koopt de centrale bank sinds deze zomer ook obligaties van grote bedrijven in de Eurozone, zoals die van Volkswagen. De centrale bank heeft volgens het laatste weekstaatje al meer dan €2 miljard van dit soort bedrijfsleningen opgekocht.

ecb-balancesheet-record

Balanstotaal ECB naar recordniveau

Balanstotaal ECB met 50% gestegen sinds 2014

De uitbreiding van het balanstotaal van de centrale bank werd in 2014 door Draghi nog bestempeld als het laatste instrument dat een centrale bank kan inzetten om de inflatie aan te jagen. Daar is vooralsnog weinig van te merken, want de officiële inflatie ligt nog steeds dichter bij nul dan bij de gewenste twee procent. Wel heeft het stimuleringsprogramma gezorgd voor hogere obligatiekoersen en een historisch lage rente. Het balanstotaal van de ECB is sinds 2014 met meer dan de helft gestegen.

In 2012 bereikte het balanstotaal van de centrale bank een vergelijkbare omvang. Toen werd de stijging veroorzaakt door verschillende LTRO programma’s (langlopende leningen aan banken) en door de stijging van de goudprijs. Op de balans van de centrale bank wordt de goudreserve van het Eurosysteem (meer dan 10.000 ton) vier keer per jaar opnieuw gewaardeerd tegen de actuele goudprijs. In die periode stond het goud tegen een zeer hoge waardering op de balans van de centrale bank. Het balanstotaal daalde na 2012 door de afwikkeling van LTRO en de waardedaling van de goudreserve.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders