ECB koopt obligaties Volkswagen

De ECB heeft donderdag obligaties van de Duitse autofabrikant Volkswagen gekocht, zo bericht Bloomberg. De centrale bank is deze week begonnen met het kopen van obligaties van grote bedrijven uit de Eurozone, naar eigen zeggen om de inflatie en de economische groei in de Eurozone aan te jagen. Het is een uiterst omstreden maatregel, omdat de centrale bank zich hiermee op een terrein begeeft waar ze eigenlijk niets te zoeken heeft. De ECB kocht Volkswagen leningen met een looptijd van vijf jaar, hoeveel ze daarvan gekocht heeft is bij ons nog niet bekend.

Naar verwachting zal het niet lang duren voordat de ECB obligaties van andere grote Europese bedrijven koopt. In totaal heeft de ECB een budget van €80 miljard per maand beschikbaar gesteld dat verdeeld kan worden over staatsobligaties en bedrijfsobligaties.

Monetaire stimulering ECB

Door bedrijfsleningen op te kopen komt er meer geld in de economie, waardoor bedrijven makkelijker nieuwe investeringen kunnen doen en waardoor beleggers nieuw geld krijgen om mee te speculeren op de financiële markten. Ook zal hierdoor de rente dalen waartegen grote Europese bedrijven en multinationals kunnen lenen, waardoor ze een oneerlijk concurrentievoordeel krijgen ten opzichte van het midden- en kleinbedrijf dat afhankelijk is van (duurdere) financiering via banken en crowdfunding projecten.

Draghi benadrukte tijdens de laatste persconferentie van de ECB dat het stimuleringsprogramma alleen onvoldoende is om de economie weer uit het slop te trekken. Daarvoor zijn volgens de president van de centrale bank ook structurele hervormingen van overheden noodzakelijk. De vraag is hoe snel we die hervormingen kunnen verwachten, want juist door het stimuleringsprogramma van de ECB kunnen de landen in de Eurozone goedkoper lenen dan ooit tevoren.

Meer over dit onderwerp:

volkswagen-auto

ECB koopt obligaties van Volkswagen

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders