Negatieve rente voor ‘Frankensteinhypotheek’

Verschillende landen profiteren al van een negatieve rente als ze geld lenen, maar nu komt dat voordeeltje ook bij de huizenbezitter terecht. Een klant van Staalbankiers (dochter van Achmea) met een hypotheek van omgerekend €300.000 in Zwitserse franken merkte dat het voordeel van de negatieve rente niet aan hem werd doorberekend.

De bank weigerde de negatieve rente door te berekenen, waarop de klant naar de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening stapte. Die bepaalde dat Staalbankiers de negatieve rente op een hypotheek in Zwitserse franken moet doorberekenen aan een klant. Het zou gaan op een bedrag van ongeveer €100 per maand.

Negatieve rente op hypotheek

Staalbankiers hanteerde een winstmarge van 0,7 procentpunt ten opzichte van de libor rente in Zwitserse franken, een rente momenteel op -1% staat.  Dat is een verschil van 0,3% rente in het voordeel van de klant. Eind 2014 had de bank voor €475 miljoen aan dergelijke hypotheken op de balans staan, zo schrijft het Financieel Dagblad. Omgerekend is dat een derde deel van haar totale hypotheekportefeuille. Er zijn dus veel meer klanten met een vergelijkbare hypotheek die ook in aanmerking zouden kunnen komen voor vergoeding van de negatieve rente.

euro-swissfranc

Ongunstige wisselkoers EUR/CHF pakt slecht uit voor bank én klant

Valutarisico

Een negatieve rente op de hypotheek klinkt leuk, maar voor de klant van Staalbankiers is het slechts een doekje voor het bloeden. Sinds de klant in 2007 deze hypotheek afsloot is de waarde van de Zwitserse frank met 50% gestegen ten opzichte van de euro. Dat betekent dat de effectieve hypotheekschuld is deze periode gestegen is van €300.000 naar €450.0000!

Dit schrijft Staalbankiers in een document met achtergrondinformatie…

Bij een waardevermeerdering van de Zwitserse Frank ten opzichte van de Euro, kan de toename van deze schuld hoger zijn dan het behaalde rentevoordeel. Uitgaande van een historische koersontwikkeling van de Zwitserse Frank ten opzichte van de Euro (of Nederlandse Gulden in de periode voorafgaande aan de introductie van de Euro), kan het voorkomen dat in enig jaar de toename van de schuld binnen 1 jaar tijd 10% bedraagt. Bovendien is dit verlies alsmede de rente over deze toegenomen schuld fiscaal niet aftrekbaar in Box 1.

Voor het uitbreken van de financiële crisis leek een hypotheek in Zwitserse franken interessant, want de rente was laag en de frank stond bekend als een zeer stabiele munt. Maar door de crisis van 2008 en de Europese schuldencrisis die een paar jaar later volgde werd de Zwitserse munt een vluchthaven voor het grote geld. Daardoor steeg de munt in waarde en werden alle schulden in deze valuta duurder.

Twee verliezers

De hypotheek in Zwitserse franken kent op dit moment alleen maar verliezers. Klanten die een dergelijke hypotheek afsloten zagen hun schuldenlast de afgelopen jaren enorm toenemen. Maar ook voor Staalbankiers valt er weinig te lachten. Sinds het uitbreken van de crisis kan de bank geen geld meer aantrekken tegen het lage libor tarief, zo merkt Cor de Horde van het Financieel Dagblad op. Ook had Staalbankiers in de voorwaarden geen ruimte ingebouwd om de opslag gedurende het contract tussentijds te verhogen. Daardoor lijdt ook de bank een verlies op deze hypotheken, een verlies dat door de negatieve rente alleen maar groter is geworden.

Meer informatie:

staalbankiers_logo

Staalbankiers moet negatieve rente betalen over hypotheek in Zwitserse franken

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tijdelijk 1000 euro gratis trading fees bij onze favo exchange...

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders