UBS verwacht stijging goudprijs naar $1.400

De Zwitserse bank UBS verwacht dit jaar een stijging van de goudprijs tot $1.400 per troy ounce. De bank is positief over het edelmetaal vanwege het aanhoudende handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China en de verwachting dat de Federal Reserve de rente dit jaar niet meer zal verhogen. Ook verwacht de bank dat de dollar dit jaar onder druk zal komen te staan door een oplopende inflatie.

De goudkoers bereikte in februari het hoogste niveau in bijna een jaar tijd, geholpen door onrust op de aandelenmarkt. Maar de beurs herstelde daarna snel, waardoor de koers weer onder druk kwam te staan. De prijs schommelt sindsdien rond de $1.300 per troy ounce. Volgens analisten Wayne Gordon en Giovanni Staunovo van UBS zal de prijs later dit jaar de opwaartse trend hervatten. Ze verwachten binnen drie tot zes maanden een stijging naar $1.350 per troy ounce en binnen twaalf maanden een stijging naar $1.400 per troy ounce.

De analisten van UBS zien goud als een waardevolle verzekering in een goed gespreide portefeuille, omdat het edelmetaal bekend staat als veilige haven en omdat het de volatiliteit van de portefeuille als geheel kan verlagen. Uit het rapport:

“Aankopen door Centrale banken en een hogere instroom van ETF’s versterkte de vraag naar goud in het eerste kwartaal, terwijl het aanbod volgens de World Gold Council ruwweg stabiel bleef. Lage volatiliteit op de aandelenmarkt en een sterke dollar in april ondermijnde deze dynamiek. In elk geval tot Donald Trump’s dreigementen de status van veilige haven van goud naar voren brachten. We willen beleggers eraan herinneren dat het toevoegen van goud aan een groeiportefeuille kan bijdragen aan een vermindering van de volatiliteit. We zien de goudprijs in twaalf maanden stijgen tot $1.400 per troy ounce.”

Goudkoers naar $1.400

Niet alleen UBS is positief over goud, ook het Canadese Scotiabank is van mening dat dit een interessant moment is om goud te kopen. Onder de huidige marktomstandigheden is het volgens de bank belangrijk om risico’s af te dekken. Volgens analiste Nicky Shiels zou dit wel eens het jaar kunnen zijn dat de goudprijs uit haar nauwe bandbreedte weet te breken. Ze zei daar het volgende over:

“We hebben het gevoel dat we in een goede positie zijn voor een nieuwe grondstoffencyclus. Goud leeft dit jaar weer wat op en probeert uit haar vierjaarse cyclus te breken. Het wordt over het algemeen gezien als een hedge tegen de dollar, maar ook als hedge tegen inflatoir beleid en geopolitiek risico. Ik denk dat goud de kans heeft om dit jaar de $1.400 te bereiken.”

Volgens Shiels is er in deze tijd van onzekerheid meer reden om risico’s te verkleinen. Enerzijds is er onzekerheid over het monetaire beleid van centrale banken en anderzijds zijn er ook aanhoudende (geo)politieke spanningen. Onder deze omstandigheden is goud een interessante veilige haven, omdat het geen tegenpartij risico kent.

Ontwikkeling goudkoers over de afgelopen twaalf maanden

Dit artikel verscheen eerder op Holland Gold

Disclaimer: Marketupdate geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo