De minister-president van Rusland, Dimitri Medvedev, heeft in een interview met de Franse krant Le Figaro gezegd dat hij de euro verwelkomt als wereldreservemunt. Het interview vond plaats voorafgaand aan het officiële bezoek van Medvedev aan Frankrijk. De minister-president zei ook dat hij de ontwikkelingen in Europa, en dan specifiek de maatregelen om de economische crisis te bestrijden, in de gaten houdt.
Medvedev, die overweegt zich in de toekomst weer kandidaat te stellen voor de functie van president, zei ook dat er een crisis in Rusland op de loer ligt door de problematische situatie in Europa. De helft van alle handel die Rusland heeft met het buitenland komt namelijk voor rekening van de EU. Die handelsrelatie zou een omvang hebben van €300 miljard per jaar. Tevens bezit Rusland veel reserves die zijn uitgedrukt in euro’s, namelijk 41% van het totaal van ongeveer €400 miljard (inclusief de goudreserve).
Wereldreservemunt
Medvedev merkte op dat hij graag meer valuta ziet die kunnen dienen als wereldreservemunt, omdat dat volgens hem stabiliteit zou brengen in de wereldeconomie. Medvedev doelt hier waarschijnlijk op de monopoliepositie van de Amerikaanse dollar, waardoor Amerika het zich kon permitteren om decennia boven haar stand te leven ten koste van de welvaart in andere landen. In 1944 werd in Bretton Woods afgesproken dat de Amerikaanse dollar de wereldreservemunt werd die gebruikt zou worden voor inteationale handel in olie en grondstoffen. Sinds het loslaten van de koppeling met goud in 1971 heeft het buitenland zich hier steeds meer tegen verzet. Vorig jaar kwamen er verschillende berichten voorbij over landen die afspraken maakten om onderlinge handel af te rekenen in hun eigen valuta of in goud.
Hieronder een aantal voorbeelden uit ons nieuwsarchief:
- China en Australië
- China en Chili
- China en Japan
- China en Brazilië
- China en Iran
- Rusland en Iran
- India en Iran (2)
- Turkije en Iran (2)
Het interview van Le Figaro werd ook opgepakt door NU.nl en door de Wall Street Joual. De strekking van de nieuwsberichten op deze sites is opvallend genoeg iets anders. Deze sites leggen vooral de nadruk op de kritiek die Medvedev had op de Europoese schuldencrisis. Dat Rusland volgens Medvedev graag de euro ziet als een alteatieve wereldreservemunt werd door de Wall Street Joual wel aangestipt, maar is achterwege gelaten in de berichtgeving op NU.nl (van het ANP).
Olie en de dollar
Het bovenstaande lijstje laat zien dat de macht van de Amerikaanse dollar in een steeds sneller tempo verzwakt. Heel toevallig viel Amerika in 2003 Irak binnen, nadat Saddam Hussein in 2000 het ‘Oil for Food’ programma gebruikte om olie af te rekenen in euro’s in plaats van dollars. Kolonel Gadhafi, die jarenlang aan de macht was in Libië, had plannen om olie te verhandelen in een door goud gedekte valuta die volgens zijn plan in meerdere Afrikaanse landen gebruikt zou kunnen worden.
Update [27-11-2012]: Medvedev heeft dinsdag tijdens een perconferentie gezegd dat Rusland geen plannen heeft om haar buitenlandse reserves in euro’s om te wisselen voor reserves in een andere valuta (via Reuters).
Medvedev zegt de Europese schuldencrisis goed in de gaten te houden