Dan Norcini: “Fed zal volgend jaar $1 biljoen bijdrukken”

Goldman Sachs verwacht in december al een aankondiging van 'QE4', een plan om maandelijks $45 miljard aan staatsobligaties op te kopen. Met het in september aangekondigde 'QE3' programma besloot de Federal Reserve om maandelijks $40 miljard aan hypotheekleningen uit de markt te halen. Dan Norcini vertelde op King World News dat de Fed de twee QE programma's naast elkaar zal laten bestaan, waardoor er maandelijks minstens voor $85 miljard aan bezittingen opgekocht worden. Over een periode van twaalf maanden levert dat inderdaad ongeveer $1 biljoen aan 'nieuw geld' op. Norcini zegt op King World News dat Goldman Sachs ook rekening houdt met dat scenario. In het rapport staat dat de Amerikaanse zakenbank in 2014 wat herstel verwacht. De werkloosheid zal tegen die tijd weer gaan dalen en de Fed zal haar QE4 programma dan terugschroeven tot $50 miljard per maand.

Volgens handelaar Norcini is QE4 de opvolger voor Operation Twist, het programma waarbij de Fed de lange rente onderdrukte door kortlopende schuldpapieren in te ruilen voor obligaties met een langere looptijd. Met het bestaande QE3 programma en de hierboven beschreven QE4 variant zal de Federal Reserve de komende jaren evenveel geld bijdrukken als het eerder deed met QE1 en QE2. Dan Norcini spreekt van in totaal $4,5 biljoen ($2,5 bln + $2 bln) aan geldpersfinanciering, nodig om de rente laag te houden en het begrotingstekort van Amerika te dichten.

De Federal Reserve heeft tijdens diverse FOMC vergaderingen al benadrukt dat het de rente uitzonderlijk laag zal houden tot ver in de toekomst. Ook in 2013 en 2014 hoeven we dus geen stijging van de rente te verwachten in de VS. Goldman Sachs schrijft in het rapport dat we daar nog wel twee jaar aan vast mogen knopen. Tot 2016 voorziet de bank geen stijging van de rente bij de Amerikaanse centrale bank. Na correctie voor de inflatie blijftde rente in feite negatief, een gunstig scenario voor goud.

Dan Norcini trekt hieruit de conclusie dat het dwaas zou zijn om geen goud te bezitten. Door de bijzonder lage rente leveren obligaties en spaarrekeningen vrijwel niets meer op, terwijl de geldpersfinanciering van de Fed de waarde van het geld onder druk zet.

Voetnoot: Het rapport van Goldman Sachs waar Norcini over praat kon ik niet zo snel terugvinden op het inteet. Als ik deze gevonden heb plaats ik de link in dit bericht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.