Internationaal betalingssysteem voor Chinese yuan bijna gereed

Het langverwachte internationale betalingssysteem voor de Chinese yuan zal nog dit jaar in gebruik worden genomen, zo verklaren verschillende bronnen tegenover Reuters. Het nieuwe China International Payment System (CIPS) moet het nog eenvoudiger maken wereldwijd betalingen uit te voeren in de Chinese valuta, waardoor het voor bedrijven interessanter wordt om over te stappen. De laatste jaren heeft China al veel stappen gezet richting de internationalisering van de yuan, bijvoorbeeld door de Chinese kapitaalmarkt toegankelijker te maken voor het buitenland en door met een groot aantal landen valutaswaps te ondertekenen.

“Het CIPS betalingssysteem wordt op dit moment getest door twintig verschillende banken, waarvan dertien Chinese banken en zeven buitenlandse banken met een Chinese tak. De officiële lancering zal in september of oktober plaatsvinden, afhankelijk van de resultaten van de tests en de voorbereidingen”, zo verklaarde één van de bronnen tegenover Reuters. Een tweede bron bevestigde dat de lancering van de eerste fase van het CIPS betalingssysteem nog vóór december zal plaatsvinden.

Alternatief betalingssysteem

De afgelopen jaren is het internationale SWIFT betalingssysteem verschillende keren gebruikt om politieke druk uit te oefenen op landen. In 2012 werd Iran uitgesloten van dit betalingssysteem vanwege het niet stopzetten van haar nucleaire programma. Vorig jaar stelde het Verenigd Koninkrijk voor Rusland uit te sluiten van het SWIFT betalingssysteem, als vergeldingsactie voor de bezetting van de Krim.

Dit gaf Rusland en China nog meer reden om snel een alternatief betalingssysteem te ontwikkelen. Al kort na de invoering van de eerste sancties tegen Rusland liet Poetin weten dat er snel een alternatief moest komen voor SWIFT. Nog dit jaar komen zowel Rusland als China dus met hun eigen varianten op het SWIFT betalingssysteem, zodat ze minder afhankelijk zijn van het ‘Westen’.

chinese-yuan

Nieuw internationaal betalingssysteem voor Chinese yuan bijna gereed

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *