FOMC: Fed koopt maandelijks $45 miljard aan staatsobligaties

Doordat Beanke de geldpers in een hogere versnelling heeft gezet met de aankondiging van QE4 zal de rente op de staatsschuld en op private schulden met een langere looptijd verder onder druk worden gezet. Volgens de theorie van Beanke zal de beschikbaarheid van goedkoop geld ervoor zorgen dat consumenten en bedrijven meer kunnen lenen, terwijl een eventuele prijsstijging van huizen het vertrouwen van de consument zal versterken. We hebben eerder al gezien dat dit beleid niet gewerkt heeft, maar kennelijk ziet Beanke geen andere optie die beter is dan het drukken van nog meer geld in een economie die onder haar schulden lijkt te bezwijken.

QE tot de arbeidsmarkt herstel laat zien

In de FOMC verklaring valt ook te lezen dat de QE3 en QE4 programma's van kracht zullen blijven zo lang de inflatie beneden de 2,5% blijft en de  werkloosheid tot onder de 6,5% is gezakt. Hiermee wekt de centrale bank de indruk dat het oog heeft voor de schadelijke effecten van monetaire verruiming en dat het daar zuinig mee om zal gaan. Het tegendeel is waar, want zoals u misschien al weet zijn de inflatie- en werkloosheidscijfers boterzacht engeven ze nu al een vertekend beeld van de werkelijke prijsstijging en werkloosheid. Volgens Shadowstats ligt de werkloosheid volgens de ruimste definitie die de Amerikaanse overheid ooit zelf hanteerde op ongeveer 23%. De inflatie ligt volgens de alteatieve berekening van Shadowstats – gebaseerd op de officiële rekenmethode van voor het jaar 1990 – inmiddels al hoger dan 5,5%.

Versnelling

Een centrale bank die overgaat tot het kopen van staatsobligaties begeeft zich op drijfzand. De markt zal er namelijk op anticiperen dat de centrale bank gereed blijft staan om op te treden als de 'lender of last resort' en zal daarom het spel met de centrale meespelen. De rente blijft hierdoor laag en de obligatiekoersen zullen stijgen. Maar zodra kopers van staatsobligaties afhaken moet de centrale bank inspringen om het gat op te vullen. Doet het dat niet, dan stijgt de rente en zullen obligatiebeleggers op zoek gaan naar de uitgang.

De tijd die tussen de stimuleringsmaatregelen van de Federal Reserve zit wordt alsmaar kleiner, zoals ook onderstaande grafiek van Zero Hedge laat zien. Dat is een bijzonder zorgwekkende ontwikkeling, want hoe lang duurt het nog voordat de Federal Reserve permanent moet stimuleren en rechtstreeks de tekorten van de Amerikaanse overheid zal financieren? We kunnen concluderen dat het 'eindspel' van de dollar in een stroomversnelling is geraakt en dat het zogenaamde herstel van de Amerikaanse economie niet substantieel genoeg is om ingrijpen door de centrale bank overbodig te maken.

Het aantal dagen tussen stimuleringsrondes Fed neemt snel af (Bron: Zero Hedge)

Integrale video FOMC

Hieronder ziet u de integrale video van de FOMC vergadering van 12 december. Laat u zich niet afschrikken door de duur van 1 uur en 16 minuten, de persverklaring van Beanke zelf duurt maar 12 minuten en begint meteen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.