Vermogen Amerikaanse huishoudens groter dan voor de crisis

Het afgelopen kwartaal steeg vooral de waarde van financiele activa, zoals pensioenvermogens, spaargeld en aandelenportefeuilles. Toen de financiele crisis uitbrak zakten zowel de aandelenkoersen als de huizenprijzen. Vanaf de bodem groeide het totale vermogen in financiele activa echter veel sneller dan het vermogen in vastgoed en andere tastbare bezittingen.

Onderstaande grafiek van Zero Hedge laat zien hoe het vermogen van Amerikaanse huishoudens zich sinds 2004 heeft ontwikkeld. Wie goed naar de cijfers kijkt ziet dat de fysieke bezittingen in 2013 naar verhouding kleiner zijn ten opzichte van de financiele bezittingen dan in 2007. Het illustreert de verschuiving van vermogen richting de allerrijksten, die het grootste aandeel hebben in aandelen, obligaties en beleggingsfondsen.

In vergelijking met de hoogtijdagen van 2007 valt ons ook op dat de schulden nu wat kleiner zijn geworden. Private schuld in de vorm van hypotheken is nu ongeveer 10% kleiner dan voor de crisis. De hoeveelheid consumptieve leningen groeide juist met 10% ten opzichte van 2007.

De rijksten profiteren het meest

Eerder schreven we op Marketupdate al over een rapport van de St. Louis Fed, waarin expliciet wordt toegegeven dat de monetaire stimulering van de Amerikaanse centrale bank vooral de meest vermogende Amerikanen geholpen heeft. De stijging van de vermogens van huishoudens komt voor het grootste gedeelte voor rekening van stijgende aandelenkoersen. Door de beurscrash van 2008 en 2009 hebben de kleine beleggers en de huishoudens met een gemiddeld inkomen zich teruggetrokken van de beurs, uit angst voor nog grotere verliezen. De meest vermogende Amerikanen hoefden geen aandelen van de hand te doen en profiteerden van de weg naar boven, die begin 2009 werd ingezet.

Vermogens van Amerikaanse huishoudens, klik voor een leesbare versie (Bron: Zero Hedge)

Het afgelopen kwartaal steeg vooral de waarde van financiele activa

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.