High frequency trading zorgt voor meer volatiliteit

High frequency trading versterkt de volatiliteit op de financiële markten, zeker op de momenten dat er meer onrust is. Die conclusie trekt de Duitse Bundesbank na bestudering van deze elektronische handel. Eerder werd altijd aangenomen dat de razendsnelle computerhandel, ook wel ‘high frequency trading’ (HFT) genoemd, meer liquiditeit en meer efficiëntie bracht. Dat is onder stabiele marktomstandigheden ook het geval, maar op de momenten van grote onzekerheid blijkt de computerhandel juist voor minder liquiditeit te zorgen.

hftDe Bundesbank concludeert dat high frequency trading in tijden van onrust zorgt voor een gebrek aan liquiditeit, omdat de ‘defensief’ geprogrammeerde computers dan minder koop- en verkooporders inzetten. De liquiditeit droogt daardoor sneller op, met grote koersschommelingen en zogeheten ‘flashcrashes’ tot gevolg. En dat probleem zal in de toekomst alleen maar groter worden, omdat een steeds groter gedeelte van de handel door computers wordt uitgevoerd. High frequency trading is nu al verantwoordelijk voor de helft van het totale handelsvolume in de meest liquide financiële markten in Europa en de Verenigde Staten.

High frequency trading

Computerhandel heeft de afgelopen tien jaar een grote vlucht genomen door verbeterde infrastructuur en snellere hardware. Met behulp van slimme algoritmes kunnen computers in luttele milliseconden of nanoseconden nieuwe marktinformatie analyseren en op basis daarvan handelen op de beurs. In theorie maakt dat de financiële markten efficient, omdat nieuwe informatie zo sneller in de koers verwerkt wordt. Maar uit onderzoek van de Bundesbank blijkt dat computerhandel alleen op het niveau van microseconden voor meer efficiëntie zorgt.

Het nadeel van de snelle computerhandel is dat de financiële markten daardoor onvoorspelbaar kunnen worden. Een opwaartse of neerwaartse beweging kan daardoor versterkt worden, zie bijvoorbeeld de flash crash van de Dow Jones index op 6 mei 2010 en meer recent de flashcrash in het Britse pond. Dit soort schokken zullen in de toekomst waarschijnlijk vaker voorkomen.

De Bundesbank suggereert dat er nieuwe regels moeten komen om de ongewenste gevolgen van computerhandel te beperken. Zo wordt er al gesproken over een soort minimumtijd waarin gehandeld kan worden, zodat handelaren meer tijd hebben om in te spelen op plotselinge koersbewegingen.

Lees ook:

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar 088-4688488.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo