Goud en zilver onder sterke verkoopdruk, wat is er aan de hand?

Voor de lange-termijn belegger zijn dergelijke dalingen te omschrijven als een mooie koopkans, maar voor beleggers die vlak voor de daling hebben gekocht is het een zure appel waar ze even doorheen moeten bijten. Veel verschillende gebeurtenissen kwamen vandaag samen, die allemaal negatief waren voor de prijzen van het edelmetaal. Goud stond aan het begin van de Europese handel rond de $1638, maar zakte gedurende de dag in een zichzelf versterkende verkoopgolf tot een niveau van ongeveer $1570. Na de sluiting van de handel in Londen veerde de koers weer licht op, maar op moment van schrijven schommelen we alweer rond dat dieptepunt van $1570 per troy ounce.

Deze maand heeft goud in dollars al 8% aan waarde verloren en in vergelijking met het record van $1920 eerder dit jaar staan we zelfs al 18% lager. Met deze sterke koersdaling van ruim 5% – en de zwakte van voorgaande dagen – hebben we totnogtoe de zwakste decembermaand voor goud sinds 2008 te pakken. Drie jaar geleden was de vlucht naar liquiditeit (met name dollars) de drijvende factor achter de dalende goudprijs en nu lijkt dat weer het geval te zijn. Zo bericht Reuters dat een aantal grote investeringsfondsen een gedeelte van hun goud uit de portefeuille hebben gehaald om de blootstelling aan een verdere daling van de goudprijs te verkleinen. Fondsen die al langer in goud zitten zouden het einde van het jaar als een goed moment zien om een gedeelte verkopen en winst te nemen. Volgens de zakenbank HSBC werd goud door diverse beleggingsfondsen in de verkoop gedaan om hun cashposities te versterken. Ook gingen er geluiden dan een groot hedgefund, Paulson & Co., haar grote positie in GLD (termijncontracten voor goud) wilde afbouwen. In het derde kwartaal van dit jaar deed dit fonds al een derde van haar goudpositie van de hand, dat goed was voor een totaal volume van 1,1 miljoen troy ounces.

Goudprijs in USD

Zilverprijs in USD

Verder speelde teleurstelling mee over het uitblijven van nieuwe maatregelen van de Federal Reserve. Zoals we gisteren al schreven zet de FED nog geen nieuwe stappen in haar 'goedkoop geld' beleid, iets waar sommige beleggers blijkbaar al wel op gerekend hadden. Door het verzwakken van de euro tegenover de dollar verschoven beleggers vermogen van goud naar dollars, wat de goudprijs verder onder druk zette. Dit bevestigde ook Suki Cooper, een analist van Barclays Capital in New York tegenover Bloomberg.

Door de dalende koersen kwam ook de 200-daagse gemiddelde goudprijs in zicht (zie Kitco voor meer grafieken), een steunpunt dat jaren stand heeft gehouden maar dat nu vrij snel werd doorbroken. Dit was voor beleggers die geloven in technische analyse een sterk bearish signaal, waardoor de koersen nog meer onder druk kwamen te staan. Een neveneffect van sterk dalende koersen is dat de zwakke handen in de markt (beleggers met weinig liquiditeit of met veel leverage in hun portefeuille) worden gedwongen hun posities te sluiten, wat een nieuwe verkoopgolf uitlokt.

Goudprijs zakt voor het eerst sinds eind 2008 door belangrijk steunpunt, het 200-daagse gemiddelde

De koers van zilver zakte ook weg, en deed dat traditioneel met een nog groter percentage dan goud. Stond de koers aan het begin van de Europese handel nog op ongeveer $30,80, zo sloot de koers in de Londense handel op ongeveer $28,60. Een koersval van uiteindelijk 7%, die ook in de Amerikaanse handel nog niet wist op te krabbelen van het dieptepunt van die dag.

Het handelsvolume was 50% groter dan het 30-daagse gemiddelde en was in de afgelopen drie maanden nog niet eerder zo groot geweest. Daarmee is ook de trend van dalende handelsvolumes gebroken. Echter weet analist James Steel van HSBC tegenover Reuters te vertellen dat het handelsvolume in de laatste dagen van het jaar traditioneel juist weer heel laag is, waardoor ''een grotere volatiliteit in de koersen verwacht kan worden''.

De storm, die aan het eind van de Europese handel zo goed als uitgeraasd was, trof ook andere segmenten van de grondstoffenmarkt. Zo daalden de prijzen van WTI en Brent olie met respectievelijk 4,57 en 5,18 procent. Ook industriële metalen zoals koper, platina en palladium stonden aan het eind van de dag stevig in de min met verliezen van meerdere procenten. Platina, het edelmetaal dat al een paar maanden voor lagere prijzen wordt verhandeld dan goud, wist het gat weer wat klener te maken. Na een historisch prijsverschil van $200 is goud nu teruggezakt naar een premium van ongeveer $165 per troy ounce boven het veel schaarsere platina.

Roubini en Citi

Tot slot nog wat opmerkelijke meningsverschillen op hoog niveau. Zo kwam Citi met een nieuw bericht naar buiten, waarin ze de verwachting uitspreken dat de goudprijs in de komende twee jaar de opwaartse trend zal voortzetten en daarbij tenminste het niveau van $3.400 per troy ounce zal bereiken. Komt daar nog een conflict op globale schaal bij, dan zou de koers zelfs naar de $6.000 kunnen gaan. In de woorden van Citi:

''While we remain cautious on Gold in the near term and believe that we could correct lower towards $1,600 and possibly re-test the $1,550 area we continue to believe that the bull market remains intact. As with the Equity market we believe that 2012 may be reminiscent of 1978 when Gold rallied nearly 50% off the 1977 close. Such a move would likely put Gold in the $2,300-2,400 area in the 2nd half of 2012.

On a longer term basis we expect even higher levels and target a move towards $3,400 over the next 2 years or so. We are not yet on board with the idea of a move with the same magnitude as seen in 1970-1980 when the last spike in Dec 1979-Jan 1980 saw Gold almost double in price as Russia invaded Afghanistan. Such a dynamic would suggest a move above $6,000 but we prefer to take a more conservative stance and look for a move similar to that seen without that final event driven push at the high which was a “blowout top” in Jan. 1980.''

Econoom Nouriel Roubini bekijkt het van de andere kant. Viel hij eerder openlijk via twitter James Rickards aan (de auteur van het boek Currency Wars), nu komt hij ook nog eens zijn gelijk halen door de bullmarket in goud dood te verklaren. Hij plaatste op zijn twitteraccount het volgende bericht:

Op Zero Hedge werd de uitspraak van Roubini nog even doorgezaagd. Bijna alle redenen om toch maar fysiek goud in de portefeuille te hebben komen langs.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo