Ben Beanke gaf de allereerste persconferentie namens de Federal Reserve om de besluiten over het te voeren monetaire beleid toe te lichten. Beanke gaf feitelijk toe dat de Federal Reserve doorgaat met het opkopen van Amerikaanse staatsobligaties. De Fed handhaaft de lage rente en maakt QE2 – het opkoopprogramma van $600 miljard aan Amerikaanse staatsobligaties dat tot juni van dit jaar doorloopt – af. Bovendien houdt de Fed de balans op dezelfde omvang. Dit laatste betekent dat de opbrengsten uit aflossingen van leningen die Federal Reserve op haar balans heeft staan worden gebruikt om nieuwe Amerikaanse staatsobligaties te kopen.

http://www.reuters.com/article/2011/04/28/us-usa-fed-idUSTRE73P40H20110428

Na afloop verschenen tientallen analyses over de persconferentie. Veel analyses gingen in op de inflatieverwachting van de Federal Reserve. De Fed ziet de toegenomen prijzen als van voorbijgaande aard of “transitory” zoals de Fed dat noemt. Ook werd ingegaan op wie nu verantwoordelijk is voor een “sterke” dollar die Beanke zegt na te streven met zijn beleid. Hieronder een greep uit de vele analyses.  

http://citywire.co.uk/wealth-manager/beanke-takes-credit-for-stock-rally-but-not-the-weak-dollar/a489191?ref=wealth-manager-latest-news-list

http://www.nysun.com/editorials/the-dog-that-didnt-bark/87324/

http://www.zerohedge.com/article/fed-fed-follow

Dat het in Amerika niet goed gaat blijkt wel uit de uitspraken van Walmart-CEO Mike Duke: “onze klanten komen geld tekort”. De supermarktgigant Walmart heeft wekelijks zo'n 140 miljoen klanten en de omzetcijfers van Walmart zijn een indicatieve graadmeter hoe het met de Amerikaanse consument gaat. Uit een peiling van Gallup blijkt dat het overgrote merendeel van de Amerikaanse bevolking ook helemaal niet te geloven dat er sprake is van economische groei; meer dan helft spreekt van een recessie dan wel depressie. 

http://money.cnn.com/2011/04/27/news/companies/walmart_ceo_consumers_under_pressure/?section=money_latest