Iran verbiedt dollar in handelsverkeer

Iran wil alle geïmporteerde goederen tegenhouden die in dollars betaald worden, zo maakte het Iraanse ministerie van Industrie, Mijnbouw en Handel bekend. Deze maatregel volgt op het eerdere besluit van Iran om over te stappen op de euro als internationale handelsmunt.

Volgens Mehdi Kasraeipour van de Iraanse centrale bank zal dit verbod waarschijnlijk niet voor grote problemen zorgen, omdat de meeste handelaren al zijn overgestapt op transacties in andere valuta. Door de Westerse sancties kon Iran geen zaken doen met Amerikaanse banken en was het lastig om zaken te doen met dollars. In een verklaring tegenover Russia Today zei hij daar het volgende over:

“Het is al lang zo dat de bankensector van Iran door de sancties geen dollars kan gebruiken. Gezien het feit dat Iran is afgesloten van de dollar en dat handelaren andere valuta gebruiken voor transacties is er niet langer meer een reden om in dollars te factureren.”

Geen betalingen in dollars

Iraanse bedrijven die zakendoen met het buitenland moeten hun leveranciers ervan op de hoogte brengen dat het vanaf nu niet meer mogelijk is om in dollars te factureren voor levering van goederen en diensten, zodat de goederen niet worden tegengehouden door de douane.

Iran is al langer bezig om onafhankelijk te worden van de dollar. Begin 2016 werd daarin een grote stap gezien, toen het land bekendmaakte dat olie voortaan alleen nog maar in euro’s afgerekend kon worden. Een jaar later besloot het land dat ook in alle economische rapportages de dollar vervangen moest worden door de euro en afgelopen zomer maakte Iran bekend dat de euro de belangrijkste handelsmunt van het land was geworden.

Daarnaast heeft Iran ook afspraken gemaakt met een aantal landen om voortaan de lokale valuta te gebruiken in het onderlinge handelsverkeer, bijvoorbeeld met China en Turkije. Ook voert de regering in Teheran gesprekken met Rusland om de nationale valuta van beide landen te gebruiken voor onderlinge transacties.

Vorig jaar november zei Ali Khamenei, de hoogste leider van Iran, in een ontmoeting met de Russische president Poetin dat het gebruik van lokale valuta de beste manier is om de Amerikaanse sancties tegen beide landen te ontwijken.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines


Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

4 gedachten over “Iran verbiedt dollar in handelsverkeer

 • 6 maart 2018 om 12:18
  Permalink

  Wow…. dan weet ik dat Iran het volgende doel is van Usa. … dat kan niet anders.

  Beantwoorden
  • 7 maart 2018 om 20:44
   Permalink

   Is het al langer zo, maar dat zal met dit soort maatregelen alleen maar duidelijker worden.

   Beantwoorden
   • 8 maart 2018 om 02:31
    Permalink

    Via Turkse media hoor ik dat met de komst van Trumph Amerika Turkije niet meer heeft als eerstvolgende doel maar Iran.

    Onder de Obama administratie was Turkije doelwit nummer 1. Oorlog in Syrië is een en was een middel om Turkije erin te betrekken en verzwakken. …

    Alle argumenten om een oorlog te organiseren in Syrië zijn als argument zijnde 10x sterker aanwezig om een oorlog in Turkije te beginnen.

    Een rechtssteekse oorlog tegen zowel Iran als Turkije is uit ten boze. Zulke landen zijn sterke landen die onvoorspelbaar kunnen handelen omdat ze pragmatischer nationalistischer sterker en slimmer zijn dan de Arabische leiders en landen.

    Het Turkse leger heeft als enige georganiseerd leger in de wereld het karakter van een pit pull. Wanneer hem met de vinger wordt gewezen pak em is het afgelopen met het doelwit. Die zal het moeten doen met een Pit Pull die blind is en alleen zijn doel zien kan en niet weet wat terugtrekken betekent.

    Laatst ook heeft een van de soldaten vanaf de grond op een heuvel van 1028 meter hoogte van de luchtmacht geeist dat zijn eigen positie wordt gebombardeerd. De vijhand valt in grote getallen zijn positie aan… afstand van de gevechten zijn tot 5 meter gekomen. Zijn positie staat op het punt te vallen. Die dag waren op dat positie 8 Turkse soldaten gesneuveld. Samen met hen een Veel grotere aantal leden van de Pkk. ( westerse kranten noemen het Pyd… maar die naam is weer veranderd dacht ik) . In dit voorbeeld kan je zien dat het pit pull karakter onder het Turkse leger springlevend is. van… of ikke onder of jij. … geen tussenweg.

    Beantwoorden
   • 8 maart 2018 om 02:47
    Permalink

    Argumenten waarom Turkije doelwit is….

    01.. Turkije is een van de belangrijkste landen van de nieuwe zijderoute waarvan China en Engeland de hoofdorganisator is…. achter de schermen groot kapitaal die zeer groot is.

    02.. Turkije vormt straks een zeer belangrijke hun voor energie wegen en pijpen.

    03.. Turkije zelf heeft waarschijnlijk zelf enorme grote hoeveelheden olie en gas zowel op land als middelste zee en tussen Turkije en Cyprus als golf van Adana.

    Ook zwarte zee …

    04… Het huidge overheid is niet meer pro westerse en anti Russisch. Dat brengt het midden oosten en midden Azië in gevaar. Zonder Turkije kan het westen deze gebieden verliezen.

    05.. Turkije zelf heeft zelf verder 72% borium meer dan 75% Beste kwaliteit Thorium van de wereld reserves…

    Tevens heeft Turkije grondstoffen door het hele land die nog niet aangeraakt zijn. Sommigen zeer strategisch.

    06… Turkije is een technologische tijdbom. Ze zijn in technolgies eigenlijk erger dan Jappaners. .. Turken kunnen zich zeer snel ontwikkelen.

    Alleen Turken zijn anders als Japanners een land die elk techniek die ze ontwikkelen meteen zullen aanwenden om mee invloed en macht uit te oefenen… dat maakt ze lastig.

    07.. turkije is voor de bankaire wezen handels wezen een gevaar… Ze komen met eigen ideeën en zullen de westerse gevestigde orde met eigen opgezette systemen uithollen.

    08… Turkije is gevaar in gehele Noord Afrika Sahara en grote delen van zuiden van Sahara… Turkije kan hier een enorme soft power toepassen andere westerse krachten verdringen.

    Ook in midden oosten midden Azië en langer termijn verre oosten Indonesië en zo…uiteindelijk ook Europa en na Europa Usa…

    Een ketting reactie …. n

    Turkije is een land dat een multi level gevaar oplevert voor de gevestigde elite in het westen .

    Het is domweg niet mogelijk een rechtsteeekse oorlog te voeren omdat Turkije bewust Rusland en China bewust dicht bij zich houd.

    Het vliegtuig incident was gedaan Door feto.. en dat is een verkapte cia beweging in Turkije. Feto was ook diegene die de coup wilde doen.

    Daarom ook dat de Pkk grenzeloze steun krijgt van Usa . Alleen Turkse leger snijd als een mes door boter….

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders