Iran wil dollar vervangen door euro

Iran wil in haar economische rapportages de dollar vervangen door de euro, zo maakte de gouverneur van de Iraanse centrale bank afgelopen weekend bekend. Volgens gouverneur Valiollah Seif is het voor de centrale bank nog steeds lastig om in dollars te handelen, ook nu de economische sancties opgeheven zijn. Ook handelt het land tegenwoordig veel meer in euro’s dan in Amerikaanse dollars, waardoor de keuze voor de dollar als rekeneenheid niet meer zo vanzelfsprekend is.

“We moeten voor onze rapportages een valuta kiezen die stabieler is en die meer van toepassing is op onze handel met het buitenland”, zo verklaarde gouverneur Seif. Iran handelt het meest met de Europese Unie, China en de Verenigde Arabische Emiraten, wat betekent dat men moest kiezen tussen de euro en een mandje van valuta. Omdat veel handelspartners niet genoeg goederen kunnen aanleveren in ruil voor de Iraanse olie is de euro de meest voor de hand liggende keuze.

Sinds vorig jaar rekent Iran haar belangrijkste exportproduct – ruwe olie – al in euro’s af. Daarmee werd de euro de belangrijkste handelsmunt voor Iran. Naar verwachting zal het euro-symbool vanaf maart, als het nieuwe financiële jaar begint, ook op rapportages van de centrale bank te vinden zijn.

50-euro-pixabay

Iran maakt financiële rapportages voortaan in euro’s

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo