Iran: “Euro is onze belangrijkste handelsmunt”

De euro is nu de belangrijkste handelsmunt van Iran, zo verklaarde de Iraanse centraal bankier Walliollah Sejf na een ontmoeting met de Oostenrijkse centrale bank in Wenen. Sinds het opheffen van de Westerse sancties heeft het land de Amerikaanse dollar vaarwel gezegd en de euro omarmd als internationale handelsmunt. Eerder dit jaar maakte Iran als eerste olieproducerende land ter wereld bekend alleen euro’s te accepteren in ruil voor olie.

50-euro-pixabayDat Iran voor de euro gekozen heeft als internationale handelsmunt is een belangrijke overwinning voor de gemeenschappelijke munt, die de laatste jaren verschillende hoeken forse kritieken te verduren krijgt. Het is voor het eerst sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog dat een belangrijk olieproducerend land een andere munt kiest dan de Amerikaanse dollar.

De olieproductie van Iran is inmiddels weer terug op het niveau van voor de sancties, op ongeveer 3,5 miljoen vaten per dag. Deze volledige productie wordt vrijwel uitsluitend in euro’s verhandeld, zowel met Europa als met Aziatische landen als Japan, India en Korea. De enige uitzondering op deze regel is China, dat – in tegenstelling tot eerdere berichten – haar eigen yuan mag gebruiken om Iraanse olie te kopen.

Iran stapt over van dollar naar euro

De overstap van dollars naar euro’s was niet eenvoudig, omdat de Amerikaanse dollar nog steeds het meest gebruikt word in het internationale betalingsverkeer. De handelspartners van Iran die geen euro’s gebruiken zullen dus even moeten wennen aan de nieuwe situatie en zullen wellicht genoodzaakt zijn een groter deel van hun valutareserves in euro aan te houden.

Europese banken willen ook graag weer zakendoen met Iran, maar zijn nog terughoudend vanwege mogelijke represailles uit de Verenigde Staten. Het wegnemen van deze onzekerheid was één van de redenen waarom de centraal bankier van Iran een bezoek bracht aan zijn collega in Wenen. Iran wil haar betrekkingen met Europa verbeteren en dat betekent dat ook de relaties tussen Iraanse en Europese banken weer hersteld moeten worden.

Lees ook:

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *