Venezuela bedreigt ‘dollarspeculanten’ met celstraf

“We onderzoeken de situatie en we gaan ze vervolgen”, zo vertelde Maduro op de staatstelevisie. “We hopen dat we diegene die verantwoordelijk zijn voor dollarspeculatie spoedig te pakken krijgen. We willen ze in de gevangenis zien”, zo voegde hij eraan toe.

Het tekort aan dollars is sinds februari alleen nog maar groter geworden, toen de regering van Venezuela haar munt met 46% devalueerde ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De officiele wisselkoers ging van 4,3 naar 6,3 bolivar per dollar, een wisselkoers die overigens alleen gehanteerd werd bij het wisselkantoor van de overheid. De overheid blijft benadrukken dat dit de echte wisselkoers is, maar het wisselkantoor paste deze koers alleen toe op de import van de meest noodzakelijke goederen als voedsel en medicijnen. Het wisselkantoor werd volledig gesloten, tegelijk met de laatste devaluatie van begin februari.

Bedrijven die andere producten importeren moeten naar de zwarte markt om dollars te verkrijgen, een markt waar de feitelijke wisselkoers veel hoger ligt. Bedrijven betalen doorgaans 24 bolivar voor iedere dollar, een wisselkoers die bijna 4x zo hoog ligt. De website Dolartoday houdt de actuele wisselkoers tussen bolivar en dollars dagelijks in de gaten en publiceert deze op haar website.

Op 19 maart maakte de Venezolaanse regering bekend aan een nieuw wisselkoers systeem te werken, waarin dollars geveild worden aan importeurs. Dit systeem moet volgens president Maduro een einde maken aan 'de parallele handel' in dollars, zo schrijft Bloomberg. “Het nieuwe systeem is opgezet als een alteatief voor de stormloop van parasitaire burgeoisie die op straat Amerikaanse dollars verkopen voor 20 tot 25 bolivars”.

De devaluatie van de bolivar werd destijds volledig geneutraliseerd door goud en zilver. Deze edelmetalen stegen na opening van de handel met bijna 46%, even veel als de devaluatie van de munt tegenover de dollar.

President Venezuela geeft 'valutaspeculanten' de schuld van handel in dollars tegen een hogere koers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.