De Griekse tragedie: een existentiële crisis?

Er is nog steeds geen oplossing gevonden voor het Griekse probleem. De ke van het probleem is dat het land onmogelijk uit de schulden kan groeien. Een afstempeling op de schulden is voor de Grieken eigenlijk de enige oplossing. Maar bij een herstructurering implodeert het bankwezen en de Griekse economie. Daaaast geldt dat een herinvoering van de Griekse drachme het land financieel en economisch zal isoleren. Om nog maar niet te spreken van de politieke consequenties van een dergelijke armoedeval. Het Duitse dagblad Bild kwam zelfs met het bericht dat de CIA vanwege de onrust een militaire coup niet langer durft uit te sluiten.
De ke van het probleem voor de rest van Europa is dat men koste wat het kost een herstructurering van Griekse schulden moet voorkomen, omdat dit anders het begin van het einde voor de euro in zal luiden. Als de euro uiteenspat komt de Europese samenwerking estig in gevaar en dat brengt weer het risico met zich mee dat oude vetes nieuw leven in worden geblazen. 
Met dit scenario in het achterhoofd, is de troika van financieel experts van de EU, het IMF en de ECB (ook al gaat de ECB formeel niet over de bailout) in Griekenland bezig om de Griekse boekhouding te onderzoeken. Hierbij kijkt men met name naar de mogelijkheden om Griekse staatsbezittingen te verkopen. Naar verluid zal de Griekse overheid, naast nieuwe bezuinigingen van ruim €6 miljard dit jaar, zo'n €50 miljard aan bezittingen moeten gaan verkopen.
Deze verkopen moeten voorkomen dat Griekenland nog dieper in de schulden wegzakt en ertoe leiden dat een nieuwe bailout zo laag mogelijk uitvalt. Bovendien zijn er plannen om de Griekse belastingdienst onder inteationaal toezicht te plaatsen. De Financial Times zette de ontwikkelingen op een rij.
De manier waarop Griekenland geholpen kan worden is, zoals uit het bovenstaande bericht van de Financial Times blijkt, een institutioneel drama. Geen enkele partij zal gelukkig worden van de uitkomst. De ECB wil ten koste van alles een herstructurering voorkomen, ook al weet men bij de ECB dat de verkopen van Griekse staatseigendommen het schuldenprobleem niet zal oplossen. Geen herstructurering, maar wel een nieuwe bailout gefinancierd met belastinggeld is voor de Europese politiek electoraal onverkoopbaar. Maar dat is niet het enige probleem. 
 
De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker wees op een ander probleem: het IMF mag volgens haar statuten een land niet voorzien van noodleningen zonder dat er een garantie ligt dat het geld na twaalf maanden geherfinancierd kan worden. Indien het IMF niet betrokken is bij een nieuwe bailout, dan zal Europa het zelf moeten oplossen. Dan is het de vraag of in het Duitse, Finse en Nederlandse parlement de bereidheid bestaat om de Grieken toch van noodkrediet te voorzien.
 
 
Naast de bereidwilligheid van de Europese partners en het IMF, is er voor de voorwaarden van een nieuwe bailout brede steun nodig in de Griekse politiek. Maar alsof de situatie nog niet estig genoeg is, wordt premier Papandreou in het Griekse parlement beschuldigd van landverraad.
 
Volgens de Griekse oppositie was premier Papandreou – net na zijn verkiezingsoverwinning in december 2009 – persoonlijk betrokken bij de verkoop van een pakket credit default swaps (CDS) van de overheidsbank Hellenic Postbank aan het in Genève gevestigde IJ Partners. Die CDSs bij de Hellenic Postbank vormde een verzekering voor mogelijke verliezen op Griekse staatsschuld. Hieruit blijkt dat men bij de Griekse overheidsbank wist hoe slecht Griekenland ervoor stond.
 
De eigenaren van IJ Partners zijn volgens het parlementslid Panos Kammenos, die de beschuldiging deed, hooggeplaatste Griekse insiders die goed op de hoogte waren van de problemen. Deze insiders zijn volgens hem goede bekenden van premier Papandreou.
 
Kammenos wijst er op dat de verkoop plaatsvond op het moment dat Papandreou met het IMF onderhandelde over mogelijke noodsteun en dat Papandreou wist dat de waarde van deze credit default swaps enorm zou stijgen. Met andere woorden: de Griekse premier zou willens en wetens vrienden geholpen hebben om te verdienen aan publieke bezittingen. Hierbij zou ook de Griekse centrale bank een handje geholpen hebben terwijl Papandreou in de media keihard uithaalde naar speculanten met credit default swaps.  
 
De onderbouwing van de beschuldiging is moeilijk te verifiëren. Documenten en verklaringen zijn uiteraard in het Grieks en daaaast bestaan er de nodige onduidelijkheden omtrent de bedragen die gemoeid zijn. Bovendien ontkent IJ Partners in alle toonaarden. Niemand kan echter om het effect van de beschuldiging heen. De zaak houdt in Griekenland de gemoederen flink bezig. De mensen die gehoor hebben gegeven aan inteetoproepen om te gaan protesteren, scanderen niet voor niets “dieven” richting het parlementsgebouw. 
 
 

Tegen deze achtergronden, maakte kredietbeoordelaar Moody's donderdag bekend dat zij de Griekse kredietwaardigheid verder afboekt. Zij achten een Griekse schuldherstructurering zeer aannemelijk en wachten de uitkomsten van de troika niet af. De Griekse regering is hierover uiteraard zeer ontstemd..  
 
 
Het laatste nieuws is dat de troika hun besprekingen met de Griekse overheid positief hebben afgesloten. Griekenland krijgt de volgende tranche van de bailout overgemaakt op voorwaarde van nieuwe bezuinigingen en de verkoop van overheidsbezittingen. Dit jaar gaat Griekenland voor nog eens €6,4 miljard bezuinigen en daar komt nog eens €22 miljard bij over de periode tot aan 2015. Of de Grieken hier blij mee zijn, valt te betwijfelen. Vakbondsleden hebben eerder vandaag het ministerie van Financiën bezet. 
 
 
 
 
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders