Europees betaalsysteem voor Iran blijft onzeker

Het plan van de Europese Unie om een alternatief betaalsysteem op te zetten voor handel met Iran is nog steeds niet van de grond gekomen. Er is namelijk nog geen land gevonden dat bereid is de transacties met Iran te faciliteren. Het plan is om het betalingsverkeer via een zogeheten special purpose vehicle te laten lopen, maar Duitsland, Frankrijk en en het Verenigd Koninkrijk willen dit systeem niet faciliteren.

Europese landen willen een constructie maken om de import van olie uit Iran te koppelen aan de export van goederen richting Iran. In dat geval gaan er alleen goederen heen en weer tussen Europa en Iran en wordt de impact van Amerikaanse sancties tegen de Iraanse bankensector geminimaliseerd. Het probleem is dat er wel geldstromen plaatsvinden tussen het special purpose vehicle en de bankensector in het betreffende land. Dat betekent dat de Amerikaanse regering beperkingen kan opleggen aan banken die deze geldstromen faciliteren.

Geen kandidaten voor betaalsysteem

De Amerikaanse regering heeft al kenbaar gemaakt dat ze hard zal optreden tegen Europese banken en bedrijven die de sancties tegen Iran proberen te omzeilen. Aanvankelijk werd gekeken naar Oostenrijk als kandidaat voor het special purpose vehicle, maar de Oostenrijkse regering ziet daar nu toch vanaf. Het land vreest dat de bankensector in het land problemen zal ondervinden, zoals een mogelijke afsluiting van de Amerikaanse financiële markten. De woordvoerder van het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken Peter Guschelbauer verklaarde tegenover Reuters dat er simpelweg teveel vragen en onzekerheden zijn om het plan voort te zetten.

De hoop is nu gevestigd op België of Luxemburg, maar ook deze landen zouden om dezelfde reden hun twijfels hebben. Volgens beleidsadviseur Ellie Geranmayeh voor de Europese Raad van Buitenlandse Organisaties moeten Duitsland en Frankrijk als grootste economieën van Europa nu hun verantwoordelijkheid nemen, om te voorkomen dat Europese landen gezichtsverlies lijden.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines
Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *