VS verklaart China niet tot ‘currency manipulator’

Volgens critici houdt China haar munt goedkoop om de export te stimuleren. Door een lage koers van de yuan ten opzichte van de dollar kunnen spullen die in China worden gemaakt relatief goedkoop in de Amerikaanse winkels gelegd worden. Dat zou ten koste gaan van de bedrijvigheid en werkgelegenheid in Amerika. Als het Amerikaanse ministerie van Financien een handelspartner bestempelt als 'valuta manipulator' kan het handelsbeperkingen opleggen aan dat land. Voorbeelden van handelsbeperkingen zijn importquota's, importheffingen en administratieve rompslomp, bedoeld om de eigen industrie te beschermen tegen goedkope importgoederen.

“De Chinese autoriteiten hebben hun interventies in de valutamarkt substantieel teruggebracht sinds het derde kwartaal van 2011. China heeft ook een reeks stappen gezet om vrij verkeer van kapitaal mogelijk te maken, een onderdeel van het grotere plan om de wisselkoersen meer flexibel te laten bewegen”, zo verklaarde het Amerikaanse ministerie van Financien in het persbericht. In aanvulling daarop schrijft het ministerie dat er nog meer gedaan kan en moet worden om de yuan verder te laten aansterken ten opzichte van de dollar en andere valuta.

De twee grootste economieen van de wereld, de VS en China, ruzien al langer over de onderlinge handelsrelatie. Vanuit Amerika zijn er al vaker verwijten richting China geslingerd dat het haar munt kunstmatig goedkoop houdt ten koste van de Amerikaanse industrie. Het Amerikaanse ministerie van Financien geeft zelfs twee keer per jaar een speciaal persbericht uit over het monetaire beleid van de Chinezen. In eerdere rapporten was ook al te lezen dat China haar munt kunstmatig goedkoop houdt.

Geleidelijke stijging van de yuan

Sinds 2005 controleert China de waarde van haar munt door een koppeling vast te houden aan een mandje van verschillende valuta. Daarin is ruimte gelaten om de yuan langzaam in waarde te laten stijgen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Het Amerikaanse ministerie van Financien schrijft in het persbericht dat de yuan sinds juni 2010 al met 9,3% in waarde is toegenomen ten opzichte van de dollar. In de tussentijd is de export naar de VS wat weggezakt. Dit hangt grotendeels samen met de economische crisis, maar ook met het aansterken van de munt.

Het is opmerkelijk dat Amerika zich durft uit te spreken over het monetaire beleid van China. Sinds het uitbreken van de financiele crisis heeft de Amerikaanse centrale bank voor honderden miljarden aan slechte bezittingen overgenomen. Ook heeft het veel Amerikaanse staatsobligaties opgekocht met honderden miljarden nieuwe dollars, die de waarde van de Amerikaanse munt verder onder druk hebben gezet. Ook de extreem lage rente die de Federal Reserve hanteert draagt niet bepaald bij aan het versterken van de dollar. China houdt haar munt kunstmatig goedkoop, maar dat geldt even goed voor de Amerikaanse dollar.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo