Brazilië en Uruguay gooien dollar overboord

De centrale banken van Brazilië en Uruguay hebben een overeenkomst getekend om niet langer de Amerikaanse dollar te gebruiken in de handel tussen beide landen. In plaats daarvan gebruiken beide landen voortaan hun eigen valuta, namelijk de Braziliaanse real en de Uruguayaanse peso. “Deze overeenkomst is het resultaat van lange onderhandelingen tussen verschillende leden van de Mercosur en is onderdeel van de wereldwijde strategie van de BRICS-landen, zo verklaarde Carlos Francisco Teixeira da Silva, professor in internationale handelsrelaties tegenover persbureau RIA Novosti. Volgens da Silva is het gebruik van eigen valuta in onderlinge handel de grootste kans die de Zuid-Amerikaanse landen kunnen aangrijpen om zich los te maken van het oude mechanisme van economische regulering door de Verenigde Staten: “Als deze stap [om in eigen valuta te handelen] succesvol is kan deze worden overgenomen door Paraguay, Bolivia en Venezuela.”

Mercosur

De Mercosur is een douane-unie van verschillende Zuid-Amerikaanse landen, namelijk Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay en Venezuela. Het doel van deze unie, die in 1991 werd opgericht, is om de onderlinge handel en het vrije verkeer van goederen, personen en kapitaal te bevorderen. Bolivia en Ecuador staan op de lijst om tot deze unie toe te treden en ook Guyana en Suriname hebben concrete plannen om zich in de toekomst bij deze douane-unie aan te sluiten.

mercosur

Zuid-Amerikaanse landen willen afhankelijkheid van de dollar verkleinen

De-dollarisatie

dollar-billSteeds meer landen stappen af van de dollar als handelsmunt voor de hele wereld. De BRICS-landen nemen het voortouw door het gebruik van hun eigen valuta te promoten voor internationale handel. China tekende de afgelopen jaren talloze valutaswaps met landen over de hele wereld, terwijl Rusland sinds de introductie van de Westerse sancties steeds vaker gebruik maakt van andere valuta om in te handelen. Alleen de afgelopen maanden heeft Rusland al deals gesloten met China, Iran en Turkije om olie en gas af te rekenen in lokale valuta.

De stappen die de BRICS-landen zetten om de dollar opzij te schuiven als internationale handelsmunt zijn tekenend voor de machtsverschuiving in de wereld. Omdat de dollar nu nog veel gebruikt wordt voor internationale handel wordt de munt door veel centrale banken aangehouden als reserve. Als de dollar concurrentie krijgt van andere munten wordt het steeds minder aantrekkelijk om die dollar aan te houden als reserve. In het slechtste geval kan deze alleen nog maar gebruikt worden om handel te drijven met de VS, een land dat door haar dollarprivilege een groot deel van haar productieve capaciteit heeft kunnen outsourcen naar het buitenland.

We zeggen niet dat de val van de dollar voor de deur staat, maar de ontwikkelingen van de afgelopen jaren wijzen overduidelijk in deze richting. Is het daarom dat juist centrale banken van opkomende landen al jaren goud kopen?

Lees ook:

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders