Argentijnse peso daalt 26,5% in waarde

De koers van de Argentijnse peso is deze week met 26,5% gedaald ten opzichte van de dollar, nu de regering de kunstmatig lage wisselkoers loslaat en de waardebepaling van de munt aan de markt overlaat. Het is de grootste devaluatie van de munt in decennia.

Op de zwarte markt werd de munt al voor een veel zwakkere koers tegenover de dollar verhandeld, dus voor de meeste mensen kwam het besluit niet als een verrassing. Ook was de devaluatie van de peso begin deze week al aangekondigd.

De munt werd door de centrale bank gedevalueerd tot 14 peso tegenover de dollar. Bij het sluiten van de handel was de waarde van de munt weer iets aangesterkt tot 13,38 peso voor een dollar. Gedurende de dag heeft de centrale bank naar eigen zeggen geen poging gedaan de waarde van de munt te ondersteunen. Dat zou pas gebeuren als de wisselkoers boven de 15 zou komen.

Gevolgen devaluatie

Omdat de devaluatie van de munt al van tevoren was aangekondigd kon men zich er al op voorbereiden. Zo werden de prijzen in de winkels in de eerste helft van december al verhoogd om de waardedaling van de munt op te vangen. Producten die uit het buitenland komen en die in dollars worden afgerekend zijn door de devaluatie opeens een stuk duurder geworden. Daardoor zal de toch al hoge inflatie op korte termijn verder oplopen.

De nieuwe president van Argentinië heeft aangestuurd op een devaluatie van de munt. Volgens hem brengt dat op termijn juist voordelen met zich mee. Nu de overwaardering van de peso eruit gehaald is wordt het voor buitenlandse investeerders aantrekkelijker geld te investeren in de Argentijnse economie. Ook profiteren de boeren, omdat hun landbouwproducten omgerekend meer geld opleveren in het buitenland.

De verliezers van de devaluatie zijn spaarders die hun geld in pesos aanhouden. Deze spaartegoeden en bankbiljetten hebben opeens een stuk minder koopkracht. Maar iedereen die zijn vermogen in tastbare zaken heeft zitten gaat er niet op achteruit. Als voorbeeld presenteren wij de ontwikkeling van de goudprijs in Argentijnse peso. Tijdens een devaluatie behoudt goud haar koopkracht.

arg-peso-gold

Goud in Argentijnse peso naar all-time-high (Bron: Goldprice)

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *