Centrale bank Argentinië wil peso devalueren

De centrale bank van Argentinië bereid zich voor op een nieuwe devaluatie, zo liet een woordvoerder van de centrale bank aan Reuters weten. Het besluit om de munt te devalueren komt niet uit de lucht vallen, want vorige week kreeg het land met Mauricio Macri een nieuwe president. Door de peso te devalueren maakt de president naar eigen zeggen een einde aan de ‘kunstmatig hoge’ wisselkoers.

De officiële wisselkoers ligt op 9,785 Argentijnse pesos per dollar, terwijl een dollar op de zwarte markt voor 14,69 pesos wordt aangeboden. Op de zwarte markt is de verwachte devaluatie al in de koers ingegrepen, want de centrale bank liet ontvallen dat ze de munt niet verder zal devalueren dan 15 pesos per dollar. Volgens de nieuwe president van Argentinië is deze stap nodig om de twee verschillende wisselkoers weer bij elkaar te brengen.

Devaluatie

Critici vrezen dat de toch al hoge inflatie van 25% per jaar in Argentinië hierdoor nog verder zal oplopen. Goederen uit het buitenland die in dollars worden afgerekend zijn na een devaluatie immers een stuk duurder in de eigen valuta. Ook worden leningen die in dollars genoteerd staan een stuk lastiger terug te betalen bij een zwakkere peso. Om te voorkomen dat de waarde van de Argentijnse munt verder daalt zal de centrale bank de rente verder opschroeven. Dat moet het omwisselen van pesos voor dollars ontmoedigen.

Lees ook:

argentijnse-peso

Argentijnse peso wordt mogelijk deze week gedevalueerd

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *