Meer betalingsachterstand op hypotheken

Het aantal woningbezitters dat de hypotheek niet meer kan betalen neemt verder toe. Het afgelopen half jaar steeg het aantal mensen met een betalingsachterstand met bijna 10.000 naar een totaal van 91.812, een stijging van 12,1%. Dat blijkt uit cijfers die het Bureau Kredietregistratie (BKR) vandaag publiceerde in haar Hypotheekbarometer. Bij ieder slecht nieuws hoort tegenwoordig een lichtpuntje. In dit geval is het lichtpuntje dat de stijging aan snelheid verliest…

Betalingsachterstand sterk gestegen

De betalingsachterstand is sinds begin 2008 sterk gestegen, want toen waren er nog maar 31.500 huizenbezitters die meer dan 120 dagen achter liepen met de betaling van hun hypotheek. Begin 2005 waren dat er iets meer dan 21.000.

Volgens een woordvoerder van het BKR is vooral de oplopende werkloosheid een bron van problemen. Als meer mensen hun inkomen verliezen komen er vanzelf meer mensen in financiële problemen. Daarnaast spelen ook echtscheidingen een rol. De ervaring leert dat het voor beide partners verstrekkende financiële gevolgen kan hebben door uit elkaar te gaan.

Het feit dat meer dan 90 duizend Nederlanders tenminste vier maanden achter lopen met de betaling van de hypotheek is niets minder dan zorgwekkend. Daar komt bij dat de dalende huizenprijzen extra druk leggen op mensen die noodgedwongen hun woning moeten verkopen.

De woordvoerder van BKR benadrukt dat het werkelijke schuldenprobleem in Nederland veel groter is dan de cijfers doen suggereren. Huurachterstanden en betaalproblemen op bijvoorbeeld de energie- of telefoonrekening worden namelijk niet centraal geregistreerd. Daardoor is het voor banken moeilijk om een goed totaalbeeld te krijgen over hoe klanten er financieel voor staan, zo schrijft NU.nl.

Betalingsachterstand op hypotheek neemt toe

Betalingsachterstand op hypotheek neemt toe (Bron: BKR)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders