Een ongewoon rustige week voor wat betreft economisch nieuws zorgde ervoor dat de aandacht op de valutamarkt verschoof naar andere zaken. Met name reageerde de markt op de in het algemeen teruggekeerde risicobereidheid op de financiële markten.

Hernieuwde hoop dat Trump de belastingen gaat verlagen en dat dat zal leiden tot een steun in de rug voor Amerikaanse aandelen. Met name de Dow Jones profiteerde hiervan en daardoor brak de index gemakkelijk door de psychologische grens van 20.000 punten.

Pond stijgt verder

De G10 valuta’s bewogen binnen nauwe marges bij een kalme handel. Het Britse pond vormde een uitzondering, deze munt steeg nog verder, samen met de munten van de opkomende markten. Deze positieve correlatie tussen het pond en de riskantere valuta’s van opkomende markten verdient zeker de aandacht.

Peso blinkt uit

De Mexicaanse peso was de outperformer van de week. Deze munt steeg ondanks de escalatie van het politieke conflict tussen de regering Trump en Mexico. De markt lijkt er van uit te gaan dat het slechtste scenario met betrekking tot met Mexicaans-Amerikaanse conflict al is ingeprijsd. De Mexicaanse munt is sinds de Amerikaanse verkiezingen al met 13% in waarde gedaald.

mexican-pesos-banner

Mexicaanse peso stijgt weer (Foto via Pixabay)

BNP-cijfers

Het enige cijfer van betekenis deze week is het BNP-cijfer over het vierde kwartaal van vorig jaar. Wij verwachten een cijfer van 0,5% op kwartaalbasis, 0,1% meer dan algemene verwacht en dat zou opnieuw een positieve verrassing zijn uit de Eurozone. Maar daar moet wel bij worden aangetekend dat het een na-ijlend cijfer is en ook van weinig invloed op bewegingen op de markten. Bewegingen van de euro zijn deze week veel eerder afhankelijk van gebeurtenissen aan de andere kant van de oceaan, inclusief de FOMC-vergadering van februari en niet te vergeten de cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt, het payroll report, dat vrijdag verschijnt.

Let op FOMC

Afgelopen week viel het BNP-rapport over het vierde kwartaal in de VS wat tegen met 1,9%, wat te wijten was aan het groter dan verwachte handelstekort. Veel belangrijker dan het cijfer op zich is het commentaar van het FOMC komende woensdag. Er zal geen drastische wijziging in het beleid worden gecommuniceerd en ook zal er geen update komen van de zogenaamde ‘dot plots’ (dat gebeurt immers bij elke tweede vergadering).

Maar, de officials van de Federal Reserve hebben zich de laatste tijd merkbaar ‘havikachtig’ uitgelaten. Wij verwachten een positieve bijstelling van zowel de inflatie als de arbeidsmarkt in de Statement. Het lijkt erop dat deze stemming door de markt al volledig is ingeprijsd en dus kunnen we een mogelijk in de tweede helft van de week een stevige rally van de dollar tegemoet zien.

Volatiele week

Komende week staat er weer een en ander op de kalender. Dinsdag houdt de Japanse centrale bank haar vergadering en vervolgens – zoals hierboven al gemeld – komt de Federal Reserve woensdag bijeen. Donderdag vergadert bovendien de Britse centrale bank. En vrijdag wordt de week afgesloten met het o zo belangrijke payroll report, waardoor het al met al een volatiele week belooft te worden.

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Zwitserland, Frankrijk, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl