Griekenland ontmoedigt contant geld met nieuwe belasting

De Griekse regering heeft een nieuwe manier gevonden om het gebruik van contant geld te ontmoedigen. Met ingang van dit jaar zijn belastingbetalers verplicht om een bepaald percentage van hun uitgaven met een bankpas of via internetbankieren te doen. Halen ze dat quotum niet, dan moeten ze over het verschil een boete van 22% betalen. Deze maatregel geldt niet alleen voor werknemers, maar ook voor werklozen en gepensioneerden.

Grieken met een inkomen tot €10.000 per jaar moeten tenminste 10% van dat bedrag elektronisch betalen. Verdien je €10.000 tot €30.000 per jaar, dan moet je 15% daarvan giraal betalen. Grieken die meer dan €30.000 verdienen moet zelfs tenminste 20% van hun inkomen via een bankpas, creditcard of internetbankieren uitgeven.

Griekenland wil contant geld ontmoedigen

bankcard-transaction-pexelsDe Griekse regering heeft een lijst gemaakt van alle goederen en diensten die meetellen voor het quotum. Dat zijn onder andere de boodschappen, elektronische apparaten, huishoudelijke apparaten, meubels, kleding, schoenen, brandstof, sigaretten en drank. Ook rekeningen van restaurants, cafetaria, bars en hotels kun je beter met de pinpas afrekenen, want ook die rekent de belastingdienst mee.

Ook worden de diensten van de kapper, schoonheidsspecialist, sportschool, dansschool, autoreparateur, loodgieter, elektricien, schilder, vloerbedekker, advocaat en accountant meegenomen. Al deze diensten worden meegenomen in het totaalbedrag zo lang deze met een pinpas of bankoverschrijving betaald worden. Voor dokters en apothekers blijven de regels hetzelfde als vorig jaar.

Misschien denk je dat het quotum makkelijk te behalen valt, maar schijn bedriegt. Grote uitgaven als huur, hypotheek, energierekening en telefoonabonnement vallen buiten het quotum. Je moet dus naast deze vaste lasten nog minstens 10 tot 20% van je inkomen uitgeven aan bovengenoemde zaken, een percentage dat dus bepaald wordt door je inkomen. Hieronder een aantal voorbeeldsituaties:

  • Inkomen €7.000 = tenminste €700 giraal betalen
  • Inkomen €10.000 = tenminste €1.000 giraal betalen
  • Inkomen €30.000 = tenminste €4.500 giraal betalen
  • Inkomen €60.000 = tenminste €12.000 giraal betalen

Financiële repressie

Lukt het om wat voor reden dan ook niet om het quotum te halen, dan moet je zoals gezegd een boete van 22% betalen over het verschil. Dat kan zomaar gebeuren als je bijvoorbeeld een gezin hebt met twee inkomens, want iedereen moet aan het quotum voldoen. Dat betekent dat ieder stel of gezin moet bijhouden hoeveel geld er per persoon giraal is uitgegeven. Dat leidt tot de bizarre situatie dat je de ene keer boodschappen met je eigen bankpas moet afrekenen en de andere keer je partner de bankpas moet gebruiken.

Ook verplicht deze maatregel alle Grieken om een bepaald minimumbedrag te consumeren, of ze dat nou willen of niet. Voor bepaalde inkomensgroepen kan het lastig zijn op die grens te halen, bijvoorbeeld als je een heel laag inkomen hebt en veel van je uitgaven opgaan aan vaste lasten als huur, water en elektra en verzekeringen. Maar ook voor de hoge inkomens is de maatregel problematisch, zeker als je een spaarzaam type bent dat relatief weinig geld uitgeeft.

Om het gebruik van contant geld nog verder te beperken werd de maximumgrens voor cash betalingen enige tijd geleden al van €1.500 naar €500 verlaagd. Alle uitgaven boven dat bedrag moeten met een bankpas, creditcard of via een bankoverschrijving uitgevoerd worden.

Niet alle volwassenen zullen geconfronteerd worden met deze nieuwe vorm van financiële repressie. Mensen die op afgelegen gebieden wonen, die een ernstige fysieke en/of lichamelijke beperking hebben of die ouder zijn dan 70 jaar hoeven niet aan het quotum te voldoen.

Lees ook:

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders