Albert Edwards: “Aandelenmarkt VS kan 75% dalen”

Econoom Albert Edwards van Société Générale voorziet een nieuwe recessie in de Verenigde Staten die gepaard kan gaan met een koersdaling van 75% voor de Amerikaanse aandelenmarkt. Hij ziet donkere wolken boven de economie vanwege de zeer zwakke cijfers over de industriële productie in de Verenigde Staten.

“Wanneer een economie richting een recessie gaat is het bijna altijd de maakindustrie die de minder volatiele dienstensector omlaag sleurt”, aldus Edwards. De S&P 500 index kan in een nieuwe recessie weer richting de bodem van begin 2009 zakken, die ligt op 666 punten. Maar het zal Edwards niet verbazen als die bodem doorbroken wordt en de koersen verder dalen tot een niveau van 550 punten.

edwards1

Ontkoppeling tussen industrie en dienstensector voorspelt volgens Edwards weinig goeds (Grafiek van SocGen)

Overwaardering

De theorie achter deze extreme voorspelling is dat centrale banken er sinds de crisis van 2008 alles aan gedaan hebben om de aandelenkoersen op te blazen. Van een volledige correctie is nooit sprake geweest, want toen de beurzen in maart 2009 een bodem bereikten waren deze nog steeds redelijk hoog gewaardeerd. In het verleden werden extreem hoge waarderingen op de aandelenmarkt gevolgd door een korte fase van extreme onderwaardering, maar dat gebeurde niet in 2009.

Breekt er opnieuw een recessie uit, dan hebben centrale banken volgens Edwards niet genoeg middelen tot hun beschikking om de markt te stimuleren. Was er in 2008 nog ruimte om de economie aan te jagen met een renteverlaging, nu is dat niet meer mogelijk omdat de rente al zo goed als nul is.

Bear market

Volgens Edwards was er de afgelopen zes jaar sprake van een cyclische bull market in een markt die fundamenteel in een dalende trend zit. Komen zijn verwachtingen uit, dan kunnen de aandelenkoersen dalen tot een koers/winst ratio van 7 bereikt is. Dat betekent een S&P 500 index van 550 punten en dat is een 75% daling ten opzichte van de piek op ongeveer 2.100 punten.

Veel beleggers achten een daling van 75% onwaarschijnlijk groot. Maar er waren ook maar weinig mensen die de omvang van de financiële crisis van 2008 correct voorspeld hadden. Zelfs de Federal Reserve zag de crisis toen niet aankomen.

Zie ook:

TIP: Goudstandaard heeft in samenwerking met Slimbeleggen een handige goudgids samengesteld. In deze goudgids heeft Goudstandaard doorgerekend wat de optimale weging is voor goud binnen uw beleggingsmix. Meer weten? Klik hier om het rapport te downloaden!

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *