Amerikanen uit huis gezet voor kleine belastingschuld!

Amerikanen kunnen om een kleine onbetaalde belastingschuld uit huis gezet worden, ook als hun huis helemaal hypotheekvrij is. De Washington Post haalt het voorbeeld aan van Coleman, een 76-jarige veteraan, die uit zijn huis werd gezet omdat hij een belasting voor zijn huis ($134) niet had betaald. Op een dag kwam hij erachter dat zijn huis was leeggehaald, inclusief dierbare bezittingen zoals zijn medailles uit zijn militaire carrière en foto’s van zijn overleden vrouw.

Pandrecht

Wat is er gebeurd? In Amerika kan een gemeente niet betaalde belastingen doorverkopen aan investeerders, die vervolgens pandrecht krijgen voor het onroerend goed van de schuldenaar. Dat kan een huis zijn, maar ook grond of een parkeerplaats van de schuldenaar. Het maakt daarbij niet uit wat de waarde is van die bezittingen en of er al dan niet een hypotheekschuld op rust.

De 76-jarige man betaalde zijn $134 aan belastingen niet, maar het probleem werd pas echt groot toen een investeerder de claim op dit geld overnam van de gemeente. Door een jaarlijkse rente van 18% en door hoge incassokosten worden die kleine bedragen al snel grote bedragen. In het geval van Coleman was zijn openstaande belasting als een sneeuwbal gegroeid tot $4.999, 37x de omvang van de oorspronkelijke verplichting. Dat bedrag moest betaald worden, maar omdat de man dat blijkbaar niet deed werd hij op een dag uit zijn huis gezet. Zijn woning met een waarde van $197.000 werd leeggehaald, inclusief alle persoonlijke bezittingen. Het huis werd vervolgens geveild, zodat de investeerder de winst kon opstrijken.

Een 65-jarige winkelier met een bloemenzaak in het noordwesten van Washington verloor zijn woning op een soortgelijke manier, namelijk om een niet betaalde belasting van $1.025. Het huis werd in beslag genomen toen zijn vrouw behandeld werd voor kanker. Een ander schrijnend verhaal is van een 95-jarige man, die zijn huis verloor aan een investeerder uit Maryland. De belastingschuld waar de inbeslagname tot terug te leiden valt: $44,79.

De Washington Post deed onderzoek naar deze praktijken en kwam tot de volgende feiten:

  • Van de bijna 200 huiseigenaren die de afgelopen jaren op deze manier hun huis verloren had 1/3 deel een schuld van minder dan $1.000 aan de belastingdienst
  • Meer dan de helft van de huisuitzettingen vonden plaats in de armere wijken van de steden. In veel gevallen volgde huisuitzetting maanden later, maar er was ook een geval waarin een woning in minder dan acht weken onteigend werd voor een niet betaalde belasting van $287.
  • Meer dan veertig huizen werden onteigend door investeerders die in andere staten de wet overtraden om pandrecht te verkrijgen.
  • Het belastingkantoor in Washington heeft in zes jaar tijd ten onrechte bijna 1.900 pandrechten verkocht aan investeerders. Hierdoor raakten huishoudens onverwachts verzeild in rechtzaken met investeerders, terwijl ze geen betalingsachterstanden hadden bij de belastingdienst. Een 64-jarige vrouw was twee jaar bezig met juridisch getouwtrek om haar huis te redden van inbeslagname. De vrouw kreeg problemen nadat de belastingdienst haar ten onrechte een rekening van $8,61 had gestuurd.

Ieder woensdag speelt hetzelfde tafereel zich af in de rechtbank van Washington: huiseigenaren die de strijd aangaan met advocaten die namens investeerders een claim willen leggen op onroerend goed. Door de kosten van de advocaten loopt de rekening al snel op. Volgens het belastingkantoor van Washington krijgen de wanbetalers voldoende mogelijkheden om hun belasting te betalen. Ook hebben ze de afgelopen jaren verbeteringen doorgevoerd aan het programma, waardoor investeerders geen huisuitzetting meer mogen doen als de schuld kleiner is dan $1.000.

De rest van dit bizarre verhaal leest u in dit artikel van de Washington Post. Daar treft u ook een kaart aan met alle huisuitzettingen sinds 2005.

outsiders-buy-liens

Investeerders mogen wanbetalers uit huis zetten voor kleine belastingschulden (Bron: Washington Post)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.