Amerikaanse overheid wil meer controle op goud, geld en bitcoin

Het Amerikaanse Senaat behandelt een nieuw wetsvoorstel dat de overheid nog meer ruimte geeft om haar eigen bevolking af te luisteren en vermogen in beslag te nemen. Wordt het wetsvoorstel aangenomen, dan moeten Amerikanen die met meer dan $10.000 aan ‘monetaire instrumenten’ op reis gaan dat aangeven bij de overheid. Dan hebben we het dus niet alleen over contant geld, maar ook over bitcoins en edelmetalen.

Geef je deze bezittingen niet op aan de overheid, dan wordt dat onder het nieuwe wetsvoorstel beschouwd als een financiële misdaad. Daarvoor kun je nu maximaal vijf jaar gevangenisstraf krijgen, maar dat wil men oprekken tot maximaal tien jaar.

Naast hogere straffen krijgt de Amerikaanse overheid onder dit wetsvoorstel ook meer bevoegdheden om mensen af te luisteren, indien er een vermoeden bestaat dat je meer dan $10.000 aan waarde bij je hebt. Dan hebben we het over het volgen van telefoongesprekken en het uitlezen van emails en andere tekstberichten.

Meer financiële repressie

De Amerikaanse overheid neemt al bijzonder veel maatregelen om haar eigen bevolking onder controle te houden. Zo moeten ook banken, aandelenbrokers, casino’s, wisselkantoren en handelaren in edelmetalen al enige tijd melding maken van verdachte geldstromen. In het nieuwe wetsvoorstel worden ook handelaren in bitcoins en andere crypto currencies verplicht om verdachte transacties aan de overheid door te geven. Dat is zo goed als onmogelijk, gezien het anonieme karakter van deze virtuele valuta.

Het wetsvoorstel geeft de Amerikaanse overheid ook meer bevoegdheden om bezittingen van haar burgers in beslag te nemen, het zogeheten Asset Forfeiture Program. Zo wordt het aantal overtredingen waarvoor de politie bezittingen in beslag mag nemen sterk uitgebreid. Dan hebben we het niet alleen over geld, auto’s en huizen, maar ook over bezittingen die in een kluisje bewaard worden.

Privacy

Het is begrijpelijk dat de overheid meer wil doen om witwassen en belastingontduiking aan te pakken, maar de maatregelen die de laatste jaren onder het mom van terrorismebestrijding worden genomen zijn een directe aanval op de privacy van burgers. Het feit dat iemand veel vermogen bij zich heeft wil nog niet zeggen dat deze persoon kwaad in de zin heeft en daarom afgeluisterd dient te worden. Toch dreigt dat nu wel de realiteit te worden. Je bent verdacht, tenzij je het tegendeel kunt bewijzen.

Het bezit van contant geld wordt al jaren gecriminaliseerd, net als alle geldstromen waar de overheid geen grip op heeft. Juist daarom zijn contant geld, goud en in toenemende mate bitcoins een doorn in het oog voor overheden en inlichtingendiensten. Onder het mom van terreurdreiging hebben overheden en inlichtingendiensten steeds meer macht naar zich toe getrokken. Is uw vermogen nog wel veilig?

dollars-pixabay

Amerikaanse overheid wil meer controle op goud, geld en bitcoin?

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders