“Valutakoersen worden gemanipuleerd door handelaren”

In de zestig seconden waarin valutaplatform WM/Reuters de wisselkoersen vaststelt stuurden handelaren de koers door grote orders door te drukken. De manipulatie bracht volgens Bloomberg geld in het laatje van de banken, ten koste van hun klanten. De manipulatie was aand e orde van de dag en bestaat al zeker tien jaar, zo verklaarden de handelaren tegenover Bloomberg.

De valutamarkt heeft een omvang van $4,7 biljoen per dag en is daarmee in van de grootste markten in het financiele systeem. toch is er nauwelijks toezicht op wat hier gebeurt. James McGeehan, die twaalf jaar bij banken heeft gewerkt en daaa voor zichzelf begon, vergelijkt de valutamarkt met het ‘Wilde Westen’. Zijn eigen bedrijf FX Transparency LLC adviseert bedrijven in valutahandel. Fondsmanagers gebruiken de wisselkoersen om de totale waarde van hun portefeuilles te berekenen.

Het gestandaardiseerde systeem van wisselkoersen werd in 1994 opgezet door WM/Reuters. Ieder uur worden de wisselkoersen tussen 160 valuta gepubliceerd, waarvan de 21 belangrijkste valuta twee keer per uur een fixing krijgen. De vastgestelde wisselkoers is de mediaan van alle transacties in de betreffende valuta gedurende een periode van één minuut. Men meet alle transacties in de 30 seconden voor en na de ‘fixing’ en pakt daar de middelste waarde van. Op de momenten waarop er weinig in bepaalde valuta gehandeld wordt is er meer ruimte om de wisselkoersen te beinvloeden met koop- of verkooporders.

Vier banken

De wisselkoersen van WM/Reuters worden vastgesteld op basis van daadwerkelijke transacties op de markt. In de valutamarkt zijn heel veel spelers actief, maar de macht is sterk geconcentreerd bij vier grote banken. Dat zijn Deutsche Bank (15,2% marktaandeel), Citigroup (14,9%), Barclays (10,2%) en UBS (10,1%). Gezamenlijk zijn deze vier banken goed voor de helft van het aantal transacties in de valutamarkt. Als deze banken samenwerken hebben ze inderdaad de macht om wisselkoersen te beinvloeden, met nadelige gevolgen voor de klanten die van deze koersen afhankelijk zijn. Door orders te concentreren kan de koers naar beneden of naar boven gestuurd worden.

‘Geen commentaar’

De handelaren die hun verhaal aan Bloomberg vertelden wilden niet zeggen of, en zo ja welke, banken bij de manipulatie betrokken waren. Woordvoerders van de vier genoemde banken weigerden commentaar te geven. Als ‘market makers’ doen banken zowel transacties voor hun klanten als voor eigen rekening.

Bedrijven en vermogensbeheerders geven banken opdracht om op gezette tijden een bepaalde valute te kopen of te verkopen. Dat geeft banken de gelegenheid om te anticiperen op deze orders en daar uiteindelijk geld aan te verdienen. De klanten van de bank zijn inmiddels ook al op de hoogte van deze procedure, want één handelaar verklaarde tegenover Bloomberg dat klanten steeds vaker hun orders uitstellen tot vlak voor de fixing van 4 uur.

Ook de valutahandel wordt gemanipuleerd, zo verklaren handelaren tegenover Bloomberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.