De Europese Commissie heeft de Italiaanse regering goedkeuring gegeven om de bankensector van het land te ondersteunen. De regering stelt maximaal €150 miljard aan garanties beschikbaar, zodat banken gemakkelijker aan hun kortlopende verplichtingen kunnen voldoen.

Deze liquiditeitssteun wordt volgens een woordvoerder van de Europese Commissie alleen verstrekt aan banken met een gezonde solvabiliteitspositie. Italiaanse banken kunnen tot het einde van dit jaar aanspraak maken op het garantiefonds van €150 miljard.

De regering van Italië probeert met deze ingreep de zorgen bij aandeelhouders en obligatiehouders weg te nemen en een bankrun te voorkomen, zo schrijft de Wall Street Journal. Italiaanse bankaandelen zijn dit jaar gemiddeld met de helft in waarde gedaald, met uitschieters tot 75% voor de zwakste banken. Dat terwijl Europese banken op de beurs gemiddeld ‘slechts’ een derde lager staan dan begin dit jaar.

De Italiaanse bankensector wordt extra hard afgestraft vanwege de €360 miljard aan slechte leningen die op de bankbalansen staat. Beleggers vrezen dat het grote aantal slechte leningen de solvabiliteit van de bankensector van Italië in gevaar zal brengen. In dat geval kan een bail-in in werking treden en zullen ook de obligatiehouders en vermogende spaarders veel geld verliezen.

italiaanse-banken

Italiaanse banken nog meer onder druk na Brexit (Bron: Bloomberg)

Solvabiliteit Italiaanse banken onder druk

Met dit nieuwe garantiefonds van €150 miljard is de liquiditeit van de banken voorlopig veiliggesteld, maar het probleem van de gebrekkige solvabiliteit is daarmee niet opgelost. De Italiaanse regering werkt al aan een reddingsplan van €40 miljard om de banken te herkapitaliseren, maar dat plan kan niet uitgevoerd worden zonder eerst de omstreden bail-in regels toe te passen. Deze regels gelden voor alle landen die de euro hebben, dus ook voor Italië. Later deze zomer komt de ECB met nieuwe richtlijnen over hoe banken moeten omgaan met slechte leningen. Het belooft een spannende zomer te worden…

Lees ook: