Grote bankencrisis dreigt in Italië

Eerder dit jaar waarschuwden we op Marketupdate al voor het zorgwekkende aantal slechte leningen binnen de Italiaanse bankensector. Deze tikkende tijdbom van €360 miljard kon toen nog onder het tapijt gemoffeld worden met een klein noodfonds van €5 miljard, dat de banken in alle haast met eigen middelen in elkaar hadden gezet. Beleggers waren weer even gerustgesteld en de zorgen verdwenen naar de achtergrond, tot afgelopen vrijdag het referendum in het Verenigd Koninkrijk alles overhoop gooide…

Italië lijkt het eerste slachtoffer te worden van het Brexit besmettingsgevaar, want beleggers zien opeens weer de risico’s van de Italiaanse bankensector. Door de Brexit gingen bankaandelen in heel Europa vrijdag al hard onderuit, maar in Italië zijn de zorgen van beleggers nog groter. Door het grote aantal slechte leningen wordt de bankensector van Italië binnen Europa momenteel gezien als de zwakste schakel.
Vlucht uit Italiaanse bankaandelen

Beleggers verkopen massaal hun aandelen in Mediobanca, Unicredit, Intesa Sanpaolo en tal van andere Italiaanse banken, omdat ze vrezen voor de gevolgen van de Europese bail-in. De nieuwe Europese bail-in regels die sinds het begin van dit jaar van kracht zijn schrijven voor dat aandeelhouders en obligatiehouders moeten opdraaien voor de verliezen als een bank gered moet worden.

Maar door de omvang van de Italiaanse bankensector en het aantal slechte leningen zijn er grote twijfels of de bail-in wel genoeg is om de bankensector opnieuw te kapitaliseren. Lorenzo Codogno, voormalig directeur bij het Italiaanse ministerie van Financiën, zegt tegenover de Britse Telegraph dat hij twijfels heeft over de haalbaarheid van de bail-in methode.

Nieuw reddingsprogramma voor Italië?

Italiaanse banken hebben volgens hem veel meer kapitaal nodig en zouden een stimuleringsprogramma vergelijkbaar met het Amerikaanse ‘TARP’ goed kunnen gebruiken om de balans op te schonen. Onder het Troubles Assets Relief Programma (TARP) nam de Amerikaanse centrale bank in 2008 en 2009 honderden miljarden aan slechte leningen over van banken, zodat de balans weer opgeschoond kon worden.

Een vergelijkbaar programma zou nu nodig zijn om de Italiaanse bankensector weer op te schonen, zo schrijft Ambrose Evans Pritchard in de Telegraph. Bronnen binnen de regering van Italië spreken al over een noodfonds met een omvang van €40 miljard.

Volgens Codogno hebben de nieuwe bail-in regels de bankensector juist gedestabiliseerd, omdat beleggers daardoor meer risico’s zien in aandelen van banken. “Het doel van de bail-in constructie is om de belastingbetaler te ontzien, maar het gevolg is dat beleggers nu vluchten uit bankaandelen. Ik verwacht niet dat de Italiaanse bankensector zal omvallen. We kunnen nog jaren doormodderen, maar dan moeten we uit deze vicieuze cirkel zien te komen.”

Lees ook:

italy

Italiaanse bankensector wankelt

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders