Het biljet van 1.000 Zwitserse frank blijkt zeer populair, want zestig procent van de totale waarde van alle Zwitserse bankbiljetten is een exemplaar van 1.000 Zwitserse frank (CHF). Dat is veel meer dan in de Eurozone, waar ongeveer een derde deel van de totale waarde van al het briefgeld bestaat uit €500 biljetten. Dat er zoveel biljetten van duizend frank zijn is opmerkelijk, want in het dagelijkse betalingsverkeer worden ze maar zelden gebruikt. Veel Zwitsers hebben de biljetten zelf nog nooit in handen gehad.

Het briefje van 1.000 frank is met een waarde van omgerekend €913 het tweede grootste bankbiljet ter wereld. Alleen de 10.000 Singaporese dollar heeft na omrekenen een hogere waarde, namelijk €6.577. De biljetten van duizend frank zijn om twee redenen populair. Enerzijds omdat ze handig zijn om grote bedragen anoniem te betalen en anderzijds als vorm van spaargeld. Verschillende Zwitserse banken brengen door de negatieve rente al kosten in rekening voor vermogende spaarders. Door het geld van de bankrekening te halen en in een kluis te bewaren proberen vermogende mensen deze boeterente te ontwijken.
Contant geld

De biljetten van 1.000 frank moeten volgens de Zwitserse wetgeving overal geaccepteerd worden, maar veel kleinere winkels werken daar toch niet aan mee. Wil je duizendjes hebben, dan heb je de grootste kans om die te krijgen bij het loket van een bank. Wil je een biljet tegenkomen in het dagelijks betalingsverkeer, dan is de kans het grootste bij autohandelaren en veehandelaren. Het voordeel van contant geld is dat het een directe betaling is, terwijl het bij een bankoverschrijving even kan duren voordat het geld bij de tegenpartij is.

De angst die sommige mensen hebben bij grote bankbiljetten is dat er vervalsingen in omloop kunnen zijn. Dat is voor de briefjes van duizend frank geen groot probleem, want die blijken lastig na te maken. Swiss-info.ch schrijft dat er in 2012 slechts 134 valse exemplaren zijn onderschept, waarvan 11 kleurenkopieën en 123 exemplaren die met een inktjetprinter waren afgedrukt. Deze waren door het ontbreken van veiligheidskenmerken eenvoudig te herkennen als vals geld.

Geld in een kluis?

Wil je veel geld in een kluis stoppen, dan is de Zwitserse frank veel interessanter dan de euro en de dollar. Een miljoen Zwitserse frank in briefjes van duizend weegt 1,3 kilogram, terwijl een miljoen euro in biljetten van €500 ongeveer 2 kilo weegt. Wil je een miljoen Amerikaanse dollars opslaan, dan heb je een stapel bankbiljetten van 10 kilogram. Met grote bedragen maakt het dus wel verschil een welke valuta je in de kluis legt.

Lees ook:

switzerland-1000francs

Zestig procent van de totale waarde van alle Zwitserse francs is een briefje van duizend