Bezit van contant geld neemt toe

We gebruiken steeds minder contant geld in het dagelijkse betalingsverkeer, maar tegelijkertijd neemt de hoeveelheid bankbiljetten in circulatie toe. Vorig jaar groeide de totale waarde van alle bankbiljetten in omloop in de Eurozone naar €1,08 biljoen, een stijging van 6,5% ten opzichte van een jaar eerder. Het totale bedrag aan bankbiljetten in omloop verdubbelde zelfs in de afgelopen tien jaar, een stijging die slechts gedeeltelijk verklaard kan worden door inflatie en door toetreding van nieuwe landen aan de muntunie.

Meer dan €1 biljoen aan bankbiljetten in omloop

Meer contant geld in omloop

Wat verklaart dan de toenemende vraag naar bankbiljetten? Mogelijk is de omvang van de ‘zwarte economie’ toegenomen, waarbij goederen en diensten met contant geld betaald worden en naderhand niet meer te traceren zijn. Maar er is de laatste jaren nog een tweede verklaring bijgekomen, namelijk het toenemende wantrouwen tegenover banken en de extreem lage spaarrente. Geruchten over een mogelijke spaardersheffing, de nieuwe bail-in regels waar Europa de laatste jaren aan gewerkt heeft en het feit dat je vrijwel geen rente meer krijgt over je banktegoeden maakt het aantrekkelijker spaargeld in de vorm van contant geld te bewaren. Ook kunnen wij ons voorstellen dat mensen hun vermogen graag uit het banksysteem willen halen, bijvoorbeeld door meer contant geld aan te houden en door goud te kopen.

Spaargeld

Onlangs maakten we op Marketupdate al een grafiek van alle bankbiljetten die in omloop zijn in de eurozone. Deze grafieken laten in één oogopslag zien dat men name het aantal bankbiljetten van €500 explosief is toegenomen. Dat zijn biljetten die zelden nergens geaccepteerd worden in het dagelijkse betalingsverkeer. De toename van juist dit type bankbiljetten wekt de suggestie dat spaargeld de afgelopen jaren vlucht richting contant geld.

Vooral de bankbiljetten van €500 zijn erg populair…

Bijna 30% van al het contante geld (gemeten naar waarde) bestaat uit biljetten van €500

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *