“Rente op staatsschuld VS in 2048 groter dan belastinginkomsten”

fiscal-summitAls de Amerikanen niets doen aan hun schuldenprobleem komen we vanzelf op het punt waarop de rente over de staatsschuld even groot is als het bedrag dat de overheid binnenhaalt met belastingen. U hoeft geen econoom of historicus te zijn om te begrijpen dat dit een compleet onhoudbare situatie is, zie onder andere de voorbeelden van Weimar Duitsland na de Eerste Wereldoorlog en meer recent het voorbeeld van Zimbabwe. Wanneer de rentelasten zo hoog worden dat het gat in de begroting opgevuld moet worden met nieuw geld is hyperinflatie vrijwel onafwendbaar geworden.

Hoe kan Amerika voorkomen dat ze op lange termijn met dezelfde problematiek te maken krijgt? Daarover werd onlangs een paneldiscussie gevoerd met zeer grote namen als Alan Greenspan en Richard Fisher van de Federal Reserve en economisch adviseur Lawrence Lindsey. De paneldiscussie werd op 19 mei gehouden tijdens de 2015 Fiscal Summit in Washington DC en is vastgelegd op video.

Bijzonder is de openhartigheid waarmee het drietal spreekt over de fiscale uitdagingen waar de Amerikaanse overheid voor staat. We danken onze lezer Pé Chan voor de tip!

Tekst

0188_interest_costs_2pct-full

Rente op de staatsschuld zal in 2048 groter zijn dan belastinginkomsten (Bron: PGPF)

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *