Italiaanse 10-jaars rente stijgt naar 3,7%

De rente op Italiaanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar blijft maar stijgen en tikte deze week zelfs even de 3,71% aan. Daarmee staat de rente op het hoogste niveau sinds begin 2014. Beleggers maken zich zorgen over het oplopende begrotingstekort van Italië en vrezen voor een afwaardering door de grote kredietbeoordelaars, waardoor het schuldpapier minder gemakkelijk verhandeld kan worden.

De Italiaanse regering probeert de onzekerheid op de financiële markten weg te nemen, maar lijkt daar allerminst in te slagen. De Italiaanse minister van Financiën Giovanni Tria noemde het grote verschil in rente tussen de Duitse en Italiaanse rente ‘onacceptabel‘, terwijl ook hij moet weten dat die rente door de markt wordt bepaald. Op dit moment vragen beleggers 300 basispunten meer rente voor een Italiaanse 10-jaars lening dan voor een vergelijkbare Duitse staatsobligatie. Dat verschil, de zogeheten spread, is sinds april 2013 niet meer zo groot geweest als nu.

Rente Italië loopt verder op

De Italiaanse regering speelt met vuur door het begrotingstekort verder op te laten lopen. De financiële markten straffen dit beleid af door een hogere rentevergoeding te vragen. Merk daarbij op dat de centrale bank nog steeds Italiaans schuldpapier opkoopt. Zonder deze stimulering was de rente op het Italiaanse schuldpapier waarschijnlijk nog wel hoger geweest dan nu. De ECB wil haar opkoopprogramma dit jaar afbouwen.

Volgens minister Tria is de rente de laatste maanden gestegen door onzekerheid op de financiële markten en niet door fundamentele economische problemen in Italië. De Europese Unie moet later deze maand nog goedkeuring geven voor de nieuwe Italiaanse begroting. Beleggers en kredietbeoordelaars zullen deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden.

Volg Marketupdate nu ook via Telegram

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders