Amerikanen sparen steeds minder

Amerikaanse huishoudens sparen door het positieve sentiment over de economie steeds minder. Volgens cijfers van het Bureau of Economic Analysis werd in december nog maar 2,4% van het besteedbare inkomen van huishoudens opzij gezet, het laagste percentage sinds september 2005. Zetten we deze cijfers in perspectief, dan zien we dat Amerikaanse huishoudens vooral de laatste twee jaar veel minder zijn gaan sparen.

Werd in de periode van 2009 tot en met 2015 nog meer dan 5% van het besteedbare inkomen opzij gezet op een spaarrekening, nu is dat nog maar de helft. Waarschijnlijk heeft de groei van de economie en de stijging van de huizenprijzen daar een belangrijke bijdrage aan geleverd, omdat Amerikanen daardoor minder geld reserveren voor financiële tegenvallers. Een zorgelijke ontwikkeling, omdat de Amerikaanse economie voor ongeveer 70% draait op consumptie en deze cijfers suggereren dat Amerikaanse huishoudens nog maar een beperkte ruimte hebben om die consumptie verder aan te jagen.

Amerikaanse huishoudens sparen steeds minder (Grafiek via Bloomberg)

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar contact@goudstandaard.com of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Amerikanen sparen steeds minder

 • 3 februari 2018 om 20:04
  Permalink

  Het afgelopen jaar heeft de Nederlandse bevolking slechts €.300 miljoen gespaard. Duidelijk is dat hierdoor weer een slecht drukpers bijverschijnsel zich gemanifesteerd heeft. Wel werden er nog nooit zoveel auto-s verkocht. Met de huidige spaarrente tegenover de vermogens rendement heffing en inflatie ben je binnen 30 jaar je geld kwijt.

  Beantwoorden
  • 6 februari 2018 om 10:56
   Permalink

   Dat de spaartegoeden nauwelijks toenemen is natuurlijk een logisch gevolg van de lage rente, waardoor mensen dat geld gebruiken om bijvoorbeeld de hypotheek versneld af te lossen en om in aandelen en tastbare financiële activa te beleggen.

   Ook verbaast het me niet dat mensen meer zijn gaan uitgeven, want door de stijgende huizenprijzen voelen huiseigenaren zich rijker en denken ze met minder spaargeld af te kunnen. We blazen dus een nieuwe bubbel van fictieve rijkdom om basis van nog meer schulden. Geen houdbare situatie, maar profiteer ervan zo lang het duurt!

   Ook niet onbelangrijk, uit een onderzoek van de Rabobank blijkt dat huishoudens er gemiddeld nauwelijks op vooruit zijn gegaan. Voor veel huishoudens valt er simpelweg ook niet veel te sparen.

   https://www.marketupdate.nl/nieuws/economie/besteedbaar-inkomen-huishoudens-stagneert-al-40-jaar/

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.