Bundesbank hint naar renteverhoging ECB?

Nu de economie weer aantrekt en de inflatie oploopt is het tijd om financiële instellingen voor te bereiden op een periode van stijgende rente. Dat zei Andreas Dombret, bestuurslid van de Bundesbank, afgelopen donderdag in een interview met CNBC.

“De rente is nu al zo lang zo laag dat veel vermogensbeheerders en risicomanagers bij financiële instellingen niet eens meer weten hoe het is om te handelen in een omgeving van stijgende rentes. Daarom is het hoog tijd de financiële wereld voor te bereiden op een potentiële verandering”, zo concludeert Dombret.

De Bundesbank heeft zich vanaf het begin al zeer kritisch opgesteld ten aanzien van het rentebeleid van de ECB. Juist nu de waarde van de euro onder druk staat en de inflatie in sommige landen de grens van 2% passeert zou de centrale bank actie moeten ondernemen door de rente te verhogen.

Dat brengt nieuwe uitdagingen met zich mee voor de bankensector, maar daar is Dombret zich ook van bewust. Hij zei dat de Bundesbank nu al actief samenwerking met Duitse banken, zodat een verandering in het monetaire beleid opgevangen kan worden.

Stijging rente

Een stijgende rente betekent dat het voor bedrijven en consumenten duurder wordt om geld te lenen. Ook zal een stijging van het rentetarief van de ECB op termijn gevolgen hebben voor de rente op staatsleningen. Sinds het uitbreken van de financiële crisis heeft de ECB de rente in stappen verlaagd tot een historisch dieptepunt van 0%.

Het lijkt erop dat men bij de Duitse centrale bank al aan het voorsorteren is op een krapper monetaire beleid vanuit Frankfurt. Zo hintte Jens Weidmann in een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung naar een geleidelijke afbouw van het opkoopprogramma van de ECB.


Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *