Weidmann: “Stimulering ECB zal niet plotseling stoppen”

De ECB zal niet plotseling stoppen met haar stimuleringsprogramma, zo verklaarde Jens Weidmann van de Bundesbank tegenover de Frankfurter Allgemeine. Het lijkt erop dat hij daarmee de financiële markten probeert voor te bereiden op een geleidelijke afbouw van het opkoopprogramma.

Sinds het begin van het stimuleringsprogramma in maart 2015 heeft de centrale bank in totaal ruim €1.600 miljard aan schuldpapier uit de markt gehaald, waarvan ruim €1.300 miljard aan staatsobligaties van landen uit de Eurozone.

‘Euro te goedkoop’

Door het opkoopprogramma van de ECB daalde de rente en zakte de euro van een wisselkoers van bijna $1,40 terug naar minder dan $1,10. Mede daardoor steeg het handelsoverschot van Duitsland begin dit jaar naar recordhoogte.

Door het stimuleringsprogramma af te bouwen kan ECB de waarde van de euro laten stijgen ten opzichte van de dollar. En dat is misschien wel hard nodig, want eerder deze maand zeiden zowel de Duitse minister van Financiën Schauble als bondskanselier Merkel dat de euro nu te goedkoop is voor Duitsland.

Stimuleringsprogramma afbouwen?

Ook de ECB heeft vorig jaar subtiel een hint gegeven die wijst op een mogelijke stijging van de euro. Tijdens een persconferentie in oktober zei hij dat een structureel handelsoverschot van de Eurozone als geheel onwenselijk is.

Wil de ECB het handelsoverschot verkleinen, dan kan ze dat doen door de waarde van de euro te laten stijgen. Dat kan door de rente weer te verhogen of door het omstreden opkoopprogramma verder af te bouwen.

In december maakte de ECB bekend het opkoopprogramma terug te brengen van €80 naar €60 miljard per maand, maar door het programma tegelijkertijd te verlengen had deze maatregel geen significante impact op de wisselkoers.

weidmann-bundesbank

Weidmann: “ECB zal stimuleringsprogramma niet plotseling afbreken”
Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *