Negatieve rente op spaargeld in Duitsland

Een negatieve rente op spaargeld leek twee jaar geleden nog ondenkbaar, maar het begint nu langzaam aan realiteit te worden. In Zwitserland moeten vermogende klanten sinds kort al rente betalen over hun spaartegoeden, maar nu is dat ook in Duitsland het geval.

Zo maakte de kleine spaarbank Raiffeisen Gmund am Tegernsee uit Beieren deze week bekend dat spaarders met ingang van september een rente van 0,4% per jaar gaan betalen over alle tegoeden boven de €100.000. Dat is niet geheel toevallig precies de rente die banken moeten afdragen over de reserves die ze bij de Europese Centrale Bank (ECB) parkeren.

“Voor onze zakelijke klanten is er al enige tijd sprake van een negatieve rente, dus waarom zou dat anders moeten zijn voor privé personen met veel spaargeld? Zoals het er nu naar uitziet zal de negatieve rente niet worden doorberekend aan spaarders die minder dan €100.000 hebben”, zo verklaarde een bestuurslid van de bank, Josef Paul, tegenover Bloomberg.

Negatieve rente probleem voor Duitse banken

De negatieve rente heeft grote gevolgen voor het verdienmodel van de talloze kleine spaarbanken in Duitsland. Hun inkomsten komen daardoor onder druk te staan en dat betekent dat ze niet veel anders kunnen doen dan de boeterente van de ECB door te berekenen aan de spaarders. Nu tenminste één bank in Duitsland de stap heeft gezet zal het slechts een kwestie van tijd zijn voordat andere banken volgen.

De spaarders zijn zoals verwacht de dupe van van het monetaire beleid van de ECB, terwijl dat beleid er juist op gericht was de kredietverlening op gang te brengen. De ongewenste gevolgen van het monetaire beleid van vandaag worden steeds duidelijker en het lijkt vooral heel ongunstig uit te pakken voor de spaartegoeden en de pensioenen.

Zwitserland

Eind vorig jaar introduceerde de Alternative Bank Schweiz al een negatieve rente op spaartegoeden boven de 100.000 Zwitserse frank, maar het verwachtte verlies van klanten bleef uit. Weliswaar haalden spaarders per saldo wat geld van hun rekening, maar tegelijkertijd nam het aantal rekeninghouders juist toe.

Blijkbaar zijn spaarders toch bereid een negatieve rente te accepteren, ook al zeggen ze in de peilingen van niet. Dit geeft andere banken natuurlijk meer vertrouwen om het voorbeeld van een kleine spaarbank als Raiffeisen Gmund am Tegernsee te volgen…

Lees ook:

cash-euros

Negatieve rente op spaargeld bij Duitse spaarbank
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders