Zwitserse bank introduceert negatieve rente op spaargeld

De Alternative Bank Schweiz, een kleine Zwitserse bank die zich specialiseert in sociaal en maatschappelijk verantwoorde projecten, introduceert met ingang van volgend jaar een negatieve rente op spaargeld. Daarmee heeft deze bank een primeur te pakken, want het is nog niet eerder voorgekomen dat je als spaarder rente moest betalen aan de bank om je spaargeld in bewaring te geven.

Halverwege oktober stuurde de Alternative Bank Schweiz al een brief naar spaarders om ze op de hoogte te brengen van dit besluit. Vanaf volgend jaar betalen spaarders op jaarbasis 0,125% aan rente over tegoeden tot 100.000 Zwitserse franc (ruim €92.000). Hebben ze meer spaargeld bij deze bank geparkeerd, dan betalen ze over het gedeelte boven deze grens een veel hogere rente van 0,75%.

Negatieve rente

Tot op heden durfden banken de stap naar negatieve spaarrentes nog niet aan, ondanks dat de kosten om geld te parkeren bij de centrale bank steeds hoger wordt. Banken die geld bij de ECB parkeren betalen daar op jaarbasis 0,2% rente over, maar in Zwitserland ligt dat tarief al op 0,75%. Deze negatieve rente drukt de winstmarge van banken omlaag, waardoor ook de spaarrente al enige tijd onder druk staat.

Volgens de Alternative Bank Schweiz is de negatieve spaarrente nodig omdat de bank alleen wil investeren in ‘zinvolle projecten’. Dit zijn vaak niet de projecten die het hoogste rendement opleveren. Ook is de bank van mening dat dit de meest transparante manier is om de kosten van de negatieve rente door te berekenen. “We hebben besloten dat het toepassen van een negatieve spaarrente een transparanter en eerlijker alternatief is voor onze klanten dan een verhoging van de bankkosten en beheerskosten.”

Spaarder betaalt de rekening

De introductie van de negatieve rente door de Zwitserse centrale bank heeft grote banken als UBS en Credit Suisse doen besluiten een hogere onkostenvergoeding te vragen aan de meest vermogende klanten. Door de introductie van negatieve rente zoeken vermogende spaarders hun toevlucht in alternatieve vormen van liquiditeit, zoals goud en contant geld.

De Zwitserse centrale bank introduceerde een negatieve rente om een vlucht van vermogen in de Zwitserse franc, en daarmee een waardestijging van de munt, te ontmoedigen. Helaas heeft dat ook tot gevolg gehad dat Zwitserse pensioenfondsen amper rendement kunnen maken op schuldpapier in Zwitserse francs.

Alternative-Bank-Schweiz

Alternative Bank Schweiz introduceert negatieve rente op spaargeld

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *