Britse economen willen helikoptergeld

Helikoptergeld komt weer een stapje dichterbij, want volgens 35 Britse economen is het tijd geworden dat de centrale bank geld gaat uitdelen onder de bevolking. In een ingezonden brief aan de Guardian schrijven ze dat het beleid van extreem lage rente onvoldoende geholpen heeft en dat het zeer onwaarschijnlijk is dat een verdere daling van de rente daar iets aan zal veranderen. Afgelopen donderdag verlaagde de centrale bank de rente nog naar 0,25%.

Een verdere verlaging van de rente en een uitbreiding van het QE-programma is volgens de Britse economen niet het juiste medicijn om de economie er weer bovenop te helpen. In plaats van een monetair beleid te voeren dat de prijzen van financiële activa en vastgoed opdrijft zouden de centrale bank en het ministerie van Financiën hun krachten moeten bundelen om direct de economische vraag te kunnen stimuleren.

Meer fiscale stimulering

Volgens de economen vraagt de economie om meer fiscale stimulering, bijvoorbeeld in de vorm van nieuwe investeringen in de infrastructuur en in andere publieke werken. Ook zou de overheid kunnen overwegen de belastingen te verlagen of geld uit te delen onder de bevolking, zodat het besteedbare inkomen van huishoudens toeneemt.

In plaats van de waarde van financiële activa op te drijven en mensen dieper in de schulden te steken zouden de centrale bank en de regering een beleid moeten ontwikkelen om het besteedbare inkomen van huishoudens te verhogen. Door rechtstreeks geld aan huishoudens te geven hoeven zij zich niet dieper in de schulden te steken, zo beargumenteren de economen.

Helikoptergeld

Door de Brexit lijkt het monetaire beleid in het Verenigd Koninkrijk in een stroomversnelling te raken. De centrale bank voorziet een periode van oplopende werkloosheid, dalende huizenprijzen en een teleurstellende groei van de economie. Het Britse pond ging al hard onderuit door de Brexit en zakte door de renteverlaging van deze week nog verder weg. De geschiedenis leert ons dat dit soort monetaire experimenten meestal desastreus aflopen. Heeft u al goud om uw vermogen te beschermen?

Britse economen pleiten voor helikoptergeld

Lees meer:

gs-logo-breed

Deze bijdrage wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor fysiek goud en zilver

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *