Bedrijven drijven aandelenmarkt op met inkoop eigen aandelen

De rally op de Amerikaanse aandelenmarkt wordt voor een belangrijk deel gedreven door bedrijven die hun eigen aandelen terugkopen. Uit een analyse van Credit Suisse blijkt namelijk dat huishoudens sinds 2009 per saldo niet meer aandelen hebben gekocht, terwijl institutionele beleggers als pensioenfondsen de afgelopen jaren per saldo zelfs aandelen verkochten.

In de rest van de wereld was er wel enige belangstelling voor Amerikaanse aandelen, maar dat was bij lange na niet zoveel als wat de bedrijven in de Verenigde Staten opkochten. Door de extreem lange rente werd het voor bedrijven interessant om meer geld te lenen en dat te gebruiken om eigen aandelen in te kopen. En dat gebeurde dan ook op zeer grote schaal, waarbij de waarde van ieder aandeel steeds hoger werd. Deze grafiek laat dus zien hoe de Amerikaanse aandelenmarkt indirect geprofiteerd heeft van het extreem ruime monetaire beleid van centrale banken.

Bedrijven drijven aandelenkoersen op met inkoop eigen aandelen (Bron: Credit Suisse, via twitter)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Bedrijven drijven aandelenmarkt op met inkoop eigen aandelen

 • 1 november 2017 om 21:24
  Permalink

  Zoals eerder gesteld, weer een pervers negatief bij verschijnsel van de Centrale Banken drukpers goochelaars! Als de financiële markten in elkaar donderen, dan zijn de goedgelovige beleggers de pineut. Daarbij moeten schulden ook afgelost worden en de vraag is of de ingeklapte junk-bonds markt niet explodeert! De nodige zombie bedrijven zullen daarbij als katalysator werken.Toch maar liever goud/zilver edelmetalen???

  Beantwoorden
 • 2 november 2017 om 10:03
  Permalink

  Is het voor een bedrijf wel verstandig om eigen aandelen in te kopen met geleend geld? Wanneer er weer eens problemen ontstaan en je bedrijf dreigt ten onder te gaan, wie wil je dan achter je broek aan hebben? De banken waar je geld hebt geleend om eigen aandelen in te kopen, of aandeelhouders?

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.