China wil wereldeconomie minder afhankelijk maken van dollars

China wil dat het wereldwijde financiële systeem minder afhankelijk wordt van de Amerikaanse dollar, dat schrijft Bloomberg. Dat is een van de doelstellingen die de opkomende wereldmacht op haar agenda heeft gezet nu ze voorzitter is van de G20. Om dat doel te bereiken heeft China samen met Zuid-Korea en Frankrijk een nieuwe werkgroep opgezet die gaat onderzoeken hoe de rol van de SDR in het internationale handelsverkeer versterkt kan worden. Ook wil China onderzoeken of bepaalde grondstoffen in de toekomst in deze rekeneenheid van het IMF afgerekend kunnen worden. Dat klinkt interessant, maar we moeten eerst verdere details afwachten.

China omarmt SDR

Een week geleden accepteerde het IMF de Chinese yuan als nieuwe wereldmunt. Ook krijgt de munt vanaf volgend jaar een weging in het valutamandje van de SDR, een belangrijke mijlpaal voor de opkomende wereldmacht. Nu blijkt dat China grote plannen heeft met de alternatieve valutareserve van het IMF, omdat daar minder sterk het label van de Verenigde Staten op geplakt zit.

Sinds het uitbreken van de financiële crisis hebben de Chinese autoriteiten hun zorg uitgesproken over de wereldwijde afhankelijkheid van dollars. Zhou Xiaochuan, de gouverneur van de People’s Bank of China, deed daarom in 2009 al een voorstel om de SDR te gebruiken als een soort soevereine wereldmunt boven alle andere valuta. Dit voorstel kreeg onvoldoende steun en verdween al snel weer in de la.

Maar zes jaar later ziet het economische en financiële landschap er heel anders uit. China heeft zich ontwikkeld tot een volwaardige wereldmacht en heeft de afgelopen jaren veel stappen gezet om van een centraal gestuurde economie naar een meer open markteconomie te gaan. Ook is de Chinese yuan veel breder geaccepteerd, onder andere door de uitbreiding van het aantal valutaswaps en clearing banks.

Tweede grootste economie

China was in 2005 ook al voorzitter van de G20, toen als vijfde grootste economie van de wereld. Anno 2015 is het de tweede grootste economie en heeft ze Japan, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk ingehaald. Wanneer je de omvang van de economie corrigeert voor koopkrachtpariteit is China zelfs als de grootste economie ter wereld.

china-jinping-g20

China wil wereldeconomie minder afhankelijk maken van dollars

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders