De Federal Reserve besloot afgelopen week de rente niet te verhogen. Daarnaast waren de notulen onduidelijk over het toekomstige monetaire beleid, wat de markten in de war bracht. Uiteindelijk bleken dollar verkopers het bij het rechte eind te hebben en daalde de dollar licht tegenover de meeste andere grote valuta’s.

De grote uitzonderingen hierop waren de Mexicaanse peso en het Britse pond. De peso lijdt namelijk nog onder het nieuws dat Trump dichter in de buurt van Clinton komt in de opiniepeilingen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Het pond onderging opnieuw een verkoopgolf, gedreven door weinig nieuws.

Presidentsverkiezingen

Intussen beginnen de valutamarkten zich eindelijk te concentreren op de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Deze week staat het eerste debat tussen Hillary Clinton en Donald Trump op het programma. Aangezien de meeste grote vergaderingen van centrale banken intussen achter de rug zijn, zullen de uitkomst van het debat en de reactie op de valutamarkten belangrijk zijn om trends te identificeren die de weken voor de verkiezingen mogelijk zullen domineren.

Euro

De publicatie van de kerninflatie in de eurozone (voor de maand september) op vrijdag wordt iets om naar uit te kijken. Mogelijk zullen de headline cijfers hoger zijn dan het niveau van 0,4% van vorige maand dankzij hogere energieprijzen. De meer belangrijke kerninflatie zal mogelijk op het niveau van 0,8% blijven, wat ver beneden het doel van de ECB is. In het begin van de week verwachten we dat de euro zal reageren op opiniepeilingen over het verkiezingsdebat in de Verenigde Staten.

Amerikaanse dollar

Afgelopen week had de septemberbijeenkomst van het FOMC voor elk wat wils. De rente veranderde niet, maar zowel de notulen als de persconferentie van voorzitter Yellen lieten blijken dat een verhoging in december of zelfs al in november een mogelijkheid zou zijn. Daarnaast stemden drie van de tien leden voor een onmiddellijke renteverhoging, wat erg ongewoon is. De ‘dot plot’ grafiek toont echter opnieuw een daling van verwachtingen van FOMC-leden voor het monetaire beleid op lange termijn.

dotplot-renteverwachting-fed

‘Dot plot’ Fed-vergadering september (Bron: Federal Reserve, 21 september 2016)

Na wat getwijfel reageerden investeerders eerder op deze laatste verkrappingsgezinde ontwikkeling en daalde de dollar voor de rest van de week bescheiden tegenover bijna alle andere belangrijke valuta’s.

De aandacht verschuift nu naar het eerste presidentiële debat van vanavond. Volgens ons werd de verbeterde score van Trump in de opiniepeilingen wat overdreven weergegeven door de media en blijft Clinton de favoriet voor het winnen van de verkiezingen. Wij houden dit alvast in de gaten.

Britse pond

Tijdens een week zonder belangrijke publicaties of beleidsberichten bleef het Britse pond ondermaats presteren tegenover alle belangrijke valuta’s. Deze week wordt er opnieuw weinig nieuws verwacht uit het Verenigd Koninkrijk en verwachten we dat het pond vooral zal reageren op gebeurtenissen in andere landen. Onze mening is echter dat de recente verkoopgolf van het pond buitengewoon was en het zou ons niet verbazen als we op korte termijn wat herstel zouden zien.

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl