Federal Reserve houdt rente ongewijzigd

De Federal Reserve heeft de rente woensdagavond niet verhoogd. De centrale bank had zich vorig jaar al voorgenomen om de rente dit jaar een paar keer te verhogen, maar door allerlei externe factoren durft ze dat toch niet aan.

De Amerikaanse centrale bank ziet weliswaar tekenen van herstel, bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt. Toch vond de meerderheid van de Fed-bestuurders het nog te vroeg om de rente een stap te verhogen. Slechts twee van de negen bestuursleden stemde voor een verhoging van de rente, die al sinds eind vorig jaar op 0,25 tot 0,5 procent staat.

Federal Reserve durft rente niet te verhogen

De Federal Reserve had dit jaar genoeg excuses om de rente toch niet te verhogen. Begin dit jaar kwamen de aandelenmarkten wereldwijd beroerd uit de startblokken en in de zomer zorgde het referendum in het Verenigd Koninkrijk voor veel onzekerheid. De verrassing van de Brexit zorgde voor volatiliteit, vooral bankaandelen moesten het in de zomer ontgelden.

Inmiddels is de rust op de financiële markten teruggekeerd, maar waarschijnlijk spelen nu de Amerikaanse verkiezingen mee in het besluit om de rente ongewijzigd te laten. We kunnen ons goed voorstellen dat de Federal Reserve zo vlak voor de verkiezingen in november liever geen stappen zet die tot grote onrust kunnen leiden.

Goudprijs omhoog

In de aanloop naar het rentebesluit gingen de prijzen van goud en zilver al omhoog. Het rentebesluit van de Federal Reserve bevestigt de verwachtingen van de meeste beleggers, maar toch wist goud nog wat verder door te stijgen. Op het moment van schrijven staat de goudprijs op €1.190 per troy ounce, het hoogste niveau in twee weken tijd. Ook zilver stond al de hele dag in de belangstelling bij beleggers, want de zilverprijs schoot met ongeveer 2% omhoog tot €565 per kilogram. Ook dat is de hoogste prijs in twee weken tijd.

Op de valutamarkt zien we geen grote schommelingen. De meeste analisten en handelaren hadden al voorgesorteerd op het uitblijven van een renteverhoging en waren dus niet verrast door dit besluit. De wisselkoers tussen de euro en de dollar bleef liggen op ongeveer $1,11, een niveau waar we al maanden niet ver van afgeweken zijn.

federal-reserve-building

Federal Reserve laat rente ongewijzigd
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders